Vlees

Easy Noodles

Je kunt alle groentes kiezen die je maar lekker vind om te wokken.

Macro's voor 1 persoon: 418 kcal, 53 gram koolhydraten, 9 gram vetten, 27 gram eiwitten

Bereidingstijd: ca. 15 minuten

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 120 gram (udon-)noedels
  • halve limoen
  • 2 el sojasaus
  • 175 gram kipdijfilet
  • 1 teentje knoflook
  • 400 gram oosterse wokgroente (AH)
  • 2 el oestersaus
  • bakingspray (of een andere vetstof naar keuze)

1. Kook de noedels gaar volgens de aanwijzing op de verpakking.

2. Pel ondertussen de knoflook en snijd hem fijn. Snij de kipdijfilet in blokjes. Vet een wokpan in met bakingspray en verwarm hem. Bak hierin de kipdijfiletblokjes met de sojasaus in 5 minuten gaar en leg, verpakt in alluminiumfolie, aan de kant.

3. Verhit de pan opnieuw en spray in met bakingspray. Wok hierin 4 minuten de groentes en de knoflook al omscheppend op hoog vuur.

4. Voeg de noedels, de kip en de oestersaus toe aan de groente en verwarm het al omscheppend 3 minuten.

5. Breng op smaak met limoensap en serveer direct.

Next-level steak & onion sandwich

Gruwelijk lekker!!

Bereidingstijd: ca. 50 minuten

Bron: Jamie's Comfort Food

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 mooie biefstukken
  • 2 grote uien
  • 20 gram ongezouten boter
  • olijfolie
  • 70 gram bruine basterdsuiker
  • 125 ml rode wijnazijn
  • 1 ciabattabrood
  • extra vergine olijfolie
  • engelse mosterd
  • ev 1 handje vol waterkers, of andere sla

 

1. Haal de biefstukken op tijd uit de koelkast om ze op kamer temperatuur te laten komen. Verwarm de oven voor op 200*C.

2. Pel en snijd de uien in halve ringen. 

3. Doe de boter, een scheut olijfolie en de suiker in een anti-aanbak pan op een matig vuur. Zodra de boter gesmolten is, verdeel je de uien gelijkmatig over de pan. Laat 5 minuten koken. Giet vervolgens de azijn erbij, doe de deksel op de pan, zet het vuur laag en laat het ongeveer 35 minuten pruttelen totdat de uien goudbruin en gekaramelisserd zijn. Je mag af en toe voorzichtig roeren.

4. Bak de ciabatta af in de oven. Kruid de biefstukken met zout en peper. Zet een anti-aanbak pan op hoog vuur, totdat hij heel heet is. Besprenkel ondertussen de biefstukken met olijfolie. Leg ze in de pan en bak 3 minuten aan elke kant (of langer als je ze doorbakken wilt hebben). Leg de biefstukken vervolgens op een bord en dek af met aluminiumfolie om ze een paar minuten te laten rusten. Snijd de biefstukken in plakken van 1 cm en meng ze samen met een scheutje extra vierge olijfolie door hun eigen sappen.

5. Snijd de ciabatta in 4 stukken en door midden. Haal de binnenkant van het brood door de overgebleven sappen van de biefstuk (ook die ev in de pan zijn achter gebleven). Smeer een dun laagje mosterd op ieder brood. Leg een laagje gekarameliseerde uien op ieder broodje en daar bovenop de plakjes biefstuk. Voeg eventueel wat sla toe en leg de bovenkant van het broodje erop, druk even aan. En nu smullen maar!!

Alles-in-1-kip uit de oven

Bereidingstijd: 15 minuten + 1,5 uur oventijd

Bron: GezondNu

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 rode ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 courgette
  • 400 gram nieuwe aardappeltjes
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 4 kippenbouten
  • zout en peper
  • olijfolie (om in te bakken)
  • 1 eetlepels boter
  • 1 citroen in partjes (biologisch)
  • 3 eetlepels  zwarte olijven
  • 100 gram plakjes ontbijtspek
  • ruimte ovenschaal / braadslee

1. Verwarm de oven voor op 160 *C. Pel de ui en knoflook en snijd ze grof. De courgette snij je in niet te dikke parten. Was de aardappeltjes (schil ze niet) en halveer ze . Snijd de rozemarijn grof en halveer de plakjes spek. 

2. Halveer eventueel de kippenbouten door ze op het 'scharnier' door te snijden. Bestrooi ze met zout en peper. Verwarm olie en boter in een pan en bak de kip in 5 minuten bruin.

3. Verdeel de groente, knoflook, ui, olijven, rozemarijn, aardappels en citroen in de ovenschaal en bestrooi met zout en peper. Verdeel de stukken kip en spek ertussen. Besprenkel royaal met olijfolie en zet de schaal in het midden van de oven.

4. Laat alles in anderhalf uur lekker gaar worden, en schep af en toe wat braadvocht over het vlees.

 

De gehaktballen van de Librije

Jonnie de Boer van de Librije heeft zijn recept voor deze heerlijke, super malse gehaktballen vrij gegeven! Zo lekker en zo makkelijk te bereiden!

Bereidingstijd: ca. 1 uur

Bron: Jonnie de Boer, De Librije

Ingrediënten voor 6 ballen:

  • 400 gram rundergehakt
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 2 kleine eieren
  • 80 gram paneermeel
  • 3 eetlepels roomboter
  • 1 pot vleesfond (ongeveer 380 ml)

 

1. Meng alle ingrediënten (behalve de boter en de vleesfond) en kneed het gehakt met de hand tot alles goed gemengd is.

2. Maak er 6 stevige gehaktballen van en laat ze eventueel afgedekt 30 minuten rusten in de koelkast.

3. Verhit boter in een braadpan en braad de ballen rondom bruin aan.

4. Schenk de fond erbij en laat de ballen onder af en toe keren, met de deksel schuin op de pan, in 45 minuten op laag vuur gaar worden.

Homemade Pizza

Eindelijk heb ik een recept gevonden voor een lekkere, knapperige en gezonde pizzabodem! Het beleg kun je uiteraard naar eigen wens invullen.

Door de Baking Soda hoef je het deeg niet te laten rijzen, gebruik je gewone gist of bakpoeder dan moet je het deeg 30 minuten laten rijzen, voordat je het uitrolt.

Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Bron: www.smakelijck.nl

Ingrediënten voor 2 pizza's:

Deeg:
  • 275 gram speltmeel
  • 1 theelepel baking soda
  • halve kop water
  • flinke snuf (Himalaya-) zout
  • flinke scheut olijfolie of kokosolie
Tomatensaus:
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 hand verse basilicum blaadjes
  • 2 teentjes knoflook
  • scheut olijfolie of kokosolie
  • scheutje balsamicoazijn
  • (Himalaya-) zout en peper
Beleg:
  • Mozzarella
  • spinazie blaadjes
  • gehalveerde cherrytomaatjes
  • pijnboompitjes
  • pesto
  • parmeham

1. Verwarm de oven voor op 250 *C.

2. Meng alle ingrediënten voor het deeg in een keukenmachine tot een soepel deeg. Als het te droog is voeg je wat water toe, is het te nat nog wat meel. Het moet een lekker elastisch deeg zijn. Rol het pizzadeeg uit tot de gewenste grootte en dikte en bak hem voor 10 minuten in de oven.

3. Doe ondertussen alle ingrediënten voor de saus in een keukenmachine of blender. Haal de pizza uit de oven en strijk de saus over de pizza. Beleg de pizza met met je favorite ingrediënten en bak hem nog ongeveer 10 minuten in de oven.

4. Haal de pizza uit de oven en besprenkel hem eventueel een beetje met een goede olijfolie.

Kip uit de oven met citroen en geitenkaas

Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Bron: Donna Hay - Fresh & Light

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 bosje tijm
  • 4 kipfilets
  • 100 gram geitenkaas, in plakjes
  • 1 citroen, in dunne plakken
  • grofgemalen zwarte peper
  • kokosolie of olijfolie, om te bedruppelen
  • gestoomde groenten naar keuze voor erbij

1. Verwarm de grill van de oven voor. Snijd de kip in de lengte doormidden, zodat je 8 dunne plakken kipfilet krijgt.

2. Leg de tijm in een met bakpapier beklede ovenschaal. Leg de kip, met de geitenkaas en citroen, erop, bestrooi met peper en druppel er wat olie over.

3. Zet de kip 12 - 14 munten onder de hete gril, of tot de kip gaar is.

4. Serveer samen met de gestoomde groenten.

Eenpansgerecht van polenta met chorizo, olijven en feta

Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Bron: Foodies Magazine

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 ml kippenbouillon
  • 375 ml melk
  • 170 gram instantpolenta
  • 30 gram boter, in stukjes
  • 20 gram fijngeraspte parmezaan
  • zout en peper
  • 2 eetlepels fijngehakte basilicumblaadjes
  • 1 chorizo, in plakjes
  • 20 gram ontpitte groene olijven, in plakjes
  • 50 gram feta, verkruimeld
  • 1 of 2 bollen mozzarella, in grove stukken gescheurd
  • 150 gram cherrytomaatjes

1. Breng de bouillon en melk op matig vuur aan de kook in een grote pan met dikke bodem.

2. Klop geleidelijk de polenta door het melk-bouillonmengsel. Het is heel belangrijk dat je de polenta geleidelijk aan de hetebouillon toevoegt en voortdurend blijft kloppen. Zo voorkom je klonkjes en krijgt de polenta een perfect gladde structuur. Kook al roerend 2 - 3 minuten of tot je een dikke massa hebt.

3. Neem de pan van het vuur, voeg boter, parmezaan en zout en peper toe en meng alles al roerend.

4. Voeg het basilicum toe en schep de polentapap in een koekenpan van 20 cm met een hiitebestendig handvat. Verdeel de chorizo, olijven, feta, mozzarella en tomaten over.

5. Zet 8 minuten onder een voorverwarmde hete grill of tot de bovenkant goudbruin is en alle kaas is gesmolten.

Paleo: Club sandwich met kip

Ontzettend lekker en koolhydraat arm. Mocht je er behoefte aan hebben dan kun je de groentes verdubbelen

Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Bron: www.paleorecepten.nl

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 kipfilets
  • 2 reepjes bacon
  • 1 avocado
  • 1 tomaat
  • 3 cm komkommer
  • kleine ui
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 eetlepel kokosolie

1. Snijd de acocado, tomaat, komkommer in plakjes, en de ui grof snipperen. Leg ze aan de kant.

2. Zet een pan op middelhoog vuur en bak de spek tot hij goudbruin kleurt. Haal uit de pan en leg op keukenpapier.

3. Snijd elke kipfilet in 2 dunnere plakken. Wrijf de kip in met gemberpoeder en zeetzout. Verwarm de kokosolie in de pan met het vet van de spek en bak de kip samen met de ui op middelhoog vuur, ongeveer 5 minuten.

4. Haal de kip en ui uit de pan en maak 2 sanwiches met alle ingrediënten (gebruik de kip als brood).

 

Street Food: Nachos

Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Bron: Foodies Magazine

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 1 teentje knoflook
  • 1 el olie
  • 250 gr rundergehakt
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel + een beetje paprikapoeder
  • 400 gram kidneybonen (blik)
  • zout en peper
  • 300 gr tortillachips
  • 150 gram kaas (geraspt)
  • 1 rode ui
  • half kropje ijsbergsla
  • ca. 150 gram jalapeñopepers (pot)
  • 150 ml zure room

1.  Verwarm de oven voor (elektrisch: 200 *C / hetelucht: 175 *C / gas: stand 3).

2. Pel en snipper de knoflook. Verhit de olie in een pan en bak er het gehakt rul in. Voeg de knoflook, het chilipoeder, 1 tl paprikapoeder en de knidneybonen toe en bak nog ca. 2 minuten. Breng op smaak met zout en peper.

3. Verdeel de tortillachips over een grote of meerdere kleine ovenschaaltjes. Schep het gehaktmengsel op de tortillachips en strooi er de kaas overheen. Gratineer het geheel ca, 5 minuten in de oven.

4. Pel de ui en snijd hem in ringen. Snijd de ijsbergsla in dunne reepjes. Neem de nachos uit de oven en verdeel er de ijsbergsla, de jalapeñopepers en de rode uit over. Verdeel er de zure room overheen en bestrooi met wat paprikapoeder.

Noedelsoep met champignons

Goed voor de slanke lijn!!

Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Bron: Sonja Bakker

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 potten kippenbouillon
  • 250 gram kipfilet, in blokjes
  • 150 gram tagliatelle
  • 1 grote struik paksoi
  • 1 bakje champignons, grof gesneden
  • 2 tenen knoflook
  • 2 bosuitjes in stukjes van 2 cm
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

1. Verhit in een soeppan de olijfolie en bak hierin de kipfilet met de champignons tot deze sterk geuren. Schenk de bouillon erbij en voeg de knoflook (uitgeperst) en 200 ml water toe. Breng dit tegen de kook aan en laat het geheel op een laag vuur 15 minuten zachtjes trekken.

2. Kook in de tussentijd de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking. Was de paksoi en snij deze in dunnen repen (ook de stengels, maar die iets dunner).

3. Breng de soep op smaak met zout en peper en voeg de paksoi stelen (dus nog niet de blaadjes) en de bosui toe. Laat de soep nu nog 3-5 minuten zachtjes koken en draai het vuur uit.

4. Voeg nu de repen van de paksoiblaadjes toe en schep er rustig doorheen. Voeg ten slotte de tagliatelle toe. Nu direct serveren, dan zijn de paksoiblaadjes nog een beetje knapperig en mooi groen.

Paleo: Bacon-kip gevulde courgette

Een heerlijk hoofdgerecht, koolhydraat arm.

Bereidingstijd: ca. 45 minuten

Bron: www.paleorecepten.nl

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 grote courgettes
  • 400 gram kipfilet, fijngesneden
  • 10 plakjes bacon
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 10 cocktailprikkertjes
  • halve eetlepel kokosolie (of olijfolie)

1. Verwarm de oven voor op 200*C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet weg.

2. Meng de fijn gesneden kipfilet met zeezout, zwarte peper, komijn, knoflookpoeder, uienpoeder en chilipoeder.

3. Verhit de kokosolie in een pan en bak de kipfilet even aan.

4. Was en snijd de courgettes in de lengte doormidden. Met behulp van een lepel schraap je voorzichtig alle zaden en zachte vulling uit het midden van elke halve courgette.

5. Schep de kip in het midden van elke helft courgette. Wikkel ongeveer 3 plakjes bacon rond elke helft courgette en zet vast met een cocktailprikkertje aan de top.

6. Plaats elke courgette op de bakplaat en bak ongeveer 15-20 minuten, controleer na ongeveer 13 minuten om zeker te zijn dat de spek niet verbrand.

7. Haal de gevulde courgettes uit de oven en laat 5 minuutjes afkoelen.

 

Snelle pizza van Turks brood

Het Turkse brood zorgt voor een heerlijk luchtige, knapperige pizzabodem en je kunt eindeloos variëren met het beleg!

Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Bron: Foodies Magazine

Ingrediënten voor 4 personen:

  • ca. 6 eetlepels tomatenpuree
  • 2 el sambal
  • 2 rode uien
  • 200 gr mozzarella
  • 1 groot Turks brood
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 150 gr salami (vleeswaren)
  • 100 gr zwarte olijven

 

1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 225*C / hetelucht: 200*C / gas: stand 4). Meng de tomatenpuree met de sambal. Pel de uien en snijd ze in ringen. Snijd de mozzarella in plakjes.

2. Snijd het brood horizontaal doormidden. Leg de twee broodhelften met de snijvlakken naar boven op een bakpapier beklede bakplaat.Bedruppel het brood met 4 el olijfolie en strijk er het sambalmengsel overheen.

3. Verdeel de uienringen, de salami, de olijven en de mozzarella over de pizza's. Bak de pizza's ca. 15 minuten in de over en serveer ze direct. Je kunt er eventueel een simpele salade bij serveren.

Varkenshaas met ham en paddenstoelen

Bereidingstijd: ca. 10 minuten + 15 minuten oventijd + 10 minuten wachttijd

Bron: Allerhande

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 gr varkenshaas
  • verse tijm
  • 100 gr Bauernschincken (gerookte ham, vleeswaren)
  • 200 gr gemengde paddenstoelen
  • 20 gr boter
  • 2 sjalotten, in dunnen ringen
  • ovenschaal (20 x 30 cm)

 

1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vouw ondertussen het dunne gedeelte van de varkenshaas naar binnen, zodat het vlees overal ongeveer even dik is. Ris van de helft van de takjes tijm de blaadjes. Bestrooi het vlees rondom met de tijmblaadjes en peper. Rol de varkenshaas in de ham en zorg dat de varkenshaas helemaal bedekt is.

2. Snijd de paddenstoelen in plakjes. Verhit de boter in een koekenpan en bak het vlees rondom in 4 min. aan. Neem uit de pan en leg in de ovenschaal. Bak de sjalot, paddenstoelen en rest van de takjes tijm 4 min. in het achtergebleven bakvet. Schep bij het vlees in de schaal en bak 15 min. in het midden van de oven.

3. Neem de schaal uit de oven en laat het vlees losjes afgedekt met aluminiumfolie nog 10 min. rusten. Snijd het vlees in plakjes en serveer met de paddenstoelen.

Gegrilde kip met gekaramelliseerde balsamicotomaatjes

Als de kipfilet erg dik is, snijd hem dan door midden zodat je 2 plattere stukken krijgt, anders is hij niet binnen de tijd gaar van binnen.

Ik verdubbel de hoeveelheid cherrytomaatjes altijd, omdat ze op deze manier echt zoooo lekker zijn!!

Bereidingstijd: 30 minuten

Bron: Danna Hay - Fast, Fresh, Simple

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 250 gr cherrytomaten
  • 125 ml balsamico
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 kipfilets
  • handje basilicumblaadjes
  • 8 bocconcini (kleine mozzarellabolletjes)
  • zeezout en grofgemalen (zwarte) peper, voor erbij

 

1. Verwarm de oven voor op 200*C / gasstand 6. Bekleed een kleine bakplaat met bakpapier en leg de tomaten erop. Besprenkel met balsamico, strooi de suiker erover en bak ze 25 - 30 minuten, tot ze zacht en gekaramelliseerd zijn, in de oven.

2. Meng de olie en de knoflook en bestrijk de kip ermee. Bak de kip op een voorverwarmde barbecue of in een grillpan 4 -5 minuten aan ieder kant, tot hij gaar is.

3. Leg de kip op de borden en dien op met de tomaat, basilicum en bocconcini. Bestrooi met zout en peper.

Ultieme taco's met varkensvlees

Met pittige zwarte bonen en avocadosalade

Bereidingstijd : 15 minuten (30 minuten als je lekker relaxed wilt koken)

Bron: Jamie in 15 minuten

Ingrediënten voor 4 personen:

Vlees:

  • 350 gr varkensbuik, zonder vel
  • 1 volle theelepel venkelzaad
  • 1 volle theelepel gerookt zoet paprikapoeder

Bonen:

  • olijfolie
  • 1 flinke snuf komijnzaad
  • 3 lente-uitjes
  • 2 tenen knoflook
  • 400 gr zwarte bonen (blik)

Salade:

  • 1 verse rode Spaanse peper
  • 2 kropjes littlegemsla
  • half bosje verse koriander
  • 1 rijpe avocado
  • 1 grote rijpe tomaat
  • 1 appel
  • zoutarme sojasaus
  • 1 eetlepel goede olijfolie
  • 1 limoen

Voor erbij:

  • Chilisaus
  • 4 eetlepel magere yoghurt
  • 8 maïs-tacoschelpen

 

1. Snijd de varkensbuik in blokjes van 1 cm, doe ze met het venkelzaad, paprikapoeder en peper en zout in een grote koekenpan op matig/hoog vuur en roer regelmatig.

2. Doe het komijnzaad met 1 eetlepel olie in een middelgrotepan op matig vuur. Doe er de schoongemaakte en in ringetjes gesneden lente-uitjes bij, knijp er met een knoflookpers de tenen knoflook boven uit, roer er de bonen, inclusief het vocht uit het blik door en laat ze zachtjes pruttelen.

3. Snijd de Spaanse peper in ringetjes, snijd de kropjes sla en het grootste deel van de korianderblaadjes fijn, halveer en ontpit de avocado en snijd het vruchtvlees samen met de tomaat in stukjes. Rasp er de appel over. Besprenkel de salade met een beetje sojasaus, de goede olijfolie en het limoesap en hussel de boel door elkaar.

4. Doe een scheutje chilisaus in een kommetje met yoghurt roer lichtjes.

5. Giet het vet ui de pan met vlees af en zet hem meteen op tafel, met de tacoschelpen en de andere elementen ernaast. Bestrooi alles met de laatste blaadjes koriander.

 

Gesmoord boerenkippetje

Bereidingstijd: ca. 2 uur

Bron: Foodies Magazine

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 takjes rozemarijn
  • 1 citroen (biologisch)
  • 2 teenjes knoflook
  • 2 tl grof zeezout
  • zout en peper
  • 6 el olie
  • 1 ui
  • 1 biologische kip (ca. 1,8 kg)
  • 40 gr boter
  • 1 tl paprikapoeder
  • keukengaren
  • vijzel

1. Was voor het kruidenmengsel de rozemarijn en schud hem droog. Ris de naaldjes van de takjes en hak ze fijn. Was de citroen met heet water, wrijf hem doog en rasp er de schil fijn af. Pers de citroen uit. Pel de knoflook en maal samen met de rozemarijn, de citroenschil, het zeezout en een beetje peper fijn in de vijzel. Roer het citroensap en 2 el olie erdoorheen.

2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 175*C / hetelucht: 150*C / gas: stand 2). Pel de ui en snijd hem in stukken. Dep de kip eventueel droog. Maak voorzichtig de huid aan de borstzijde los van de kip zonder de huid te scheuren. Verdeel het kruidenmengsel goed tussen de huid en het vlees. Doe dit ook eventueel bij de poten. Wrij de kip aan de binnekant in met zout. Bind de poten en de vleugels met keukengaren samen. Doe olijfolie in een braadpan. Leg de kip met de ui in de braadpan. Braad afgedekt ca. 1 uur in de oven.

3. Verhoog na een uur de oventemperatuur (elektrisch: 225*C / hetelucht: 200*C / gas: stand4). Smelt 40 gr boter, neem van het vuur en roer het paprikapoeder erdoorheen. Bestrijk de kip met de helft van de paprikaboter en braad onafgedekt ca. 30 minuten in de oven. Bestrijk na ca. 15 minuten met de overige paprikaboter.

Gesmoord spek met gekarameliseerde rode biet en aardappelpuree

Ik heb dit gerecht inmiddels al heel vaak gemaakt. Ik at nooit speklappen, vond er niet zo veel aan, maar gesmoord ... HEERLIJK!!

Bereidingstijd: ca. 1 uur

Bron: Foodies Magazine

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 8 kleine rode bieten (je kan ook de al voorgekookte bietjes kopen)
  • zout, peper en nootmuskaat
  • 4 ongemarineerde speklappen
  • 1 el bloem
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 el boter
  • 4 takjes rozemarijn
  • 1 (bio)groentebouillonblokje
  • 1 glas droge witte wijn
  • 600 g aardappels
  • 100 ml melk
  • 2 el suiker
  • 1 el balsamico


1. Kook de bieten in ca. 45 minuten gaar in water met wat zout (natuurlijk als je de voorgekookte bieten heb dan sla je deze stap over). Bestrooi de speklappen met zout en peper en wentel ze door de bloem. Pel en snipper de knoflook.

2. Verhit 1 el boter in de braadpan en bak de speklappen ca. 4 minuten aan beide kanten. Voeg de knoflook, de rozemarijn op een paar naaldjes na, het bouillonblokje en de witte wijn toe en laat het geheel afgedekt ca. 40 minuten smoren op laag vuur.

3. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook de aardappels in ca. 20 minuten gaar in water met wat zout. Giet de aardappels af en laat ze even droogstomen. Voeg de melk en 2 el boter toe en stamp het geheel met een pureestamper fijn. Breng de aardappelpuree op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

4. Spoel de gare bieten af met koud water en pel de schil eraf. Snijd de bieten in vieren. Verhit 1 el boter in een pan en bak de bieten ca. 4 minuten rondom. Voeg de suiker toe en laat karamelliseren. Blus af met de balsamico en breng op smaak met zout en peper. Serveer de bietjes met een speklap op de aardappelpuree. Garneer met de overige rozemarijn.

Oven-gnocchi met paddenstoelen

Bereidingstijd: ca. 40 minuten

Bron: Allerhande

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 g gnocchi
  • 200 g spekreepjes
  • 2 sjalotten (gesnipperd)
  • 1 teen knoflook (fijngesneden)
  • 200 g paddenstoelen voor vlees (bakje AH)
  • 250 g kastanjechampignons
  • 25 g bloem
  • 1 blik artisjokharten (400 g, uitgelekt)
  • 200 ml kookroom
  • 1 bakje basilicum (15 g, blaadjes fijngesneden)

 

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Kook de gnocchi 2 min. in water met zout. Laat uitlekken in een vergiet.

2. Verhit een hapjespan zonder olie of boter en bak het spek in 6 min. goudbruin. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Fruit de sjalot en knoflook 2 min. in het achtergebleven bakvet. Voeg de paddenstoelen en champignons toe en bak 5 min. op middelhoog vuur. Schep regelmatig om. Voeg de bloem toe en bak 2 min. mee.

3. Halveer ondertussen de artisjokharten. Voeg met de room toe aan de pan. Schep door en warm 2 min. mee. Neem de pan van het vuur en schep de gnocchi, het spek en basilicum erdoor.

4. Verdeel over de ovenschaal en bak in ca. 20 min. in het midden van de oven goudbruin.

Snelle gembercurry met varkensvlees

Met rode currypasta is dit gerecht ook heel lekker!

Bereidingstijd: ca. 35 minuten

Bron: Foodies Magazine

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 ui
  • 75 gr verse gember
  • 2 ongepaneerde varkenssnitzels
  • 2 rode pepers
  • 1 cougette
  • 2 el olie
  • halve tl gemalen koriander
  • 1 el gele currypasta
  • 400 ml kokosmelk
  • 400 gr basmatirijst
  • 1 el Thaise vissaus
  • sap van een halve limoen
  • 1 bosje bosui
  • half bosje verse koriander

 

1. Pel en snipper de ui. Schil de gember en rasp of hak hem fijn. Snijd de varkensschnitzels in dunne reepjes. Snijd de rode pepers in dunnen ringetjes. Was de courgette en snijd hem in dunne plakjes.

2. Verhit de olie in een braadpan en bak er de reepjes varkensvlees op hoog vuur ca. 4 minuten in. Schep het vlees uit de pan en houd het apart. Fruit de ui, de peper, de gember, de koriander en de currypasta ca. 3 minuten. Voeg het vlees en de kokosmelk toe en laathet geheel op laag vuur ca. 15 minuten sudderen.

3. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar in water met wat zout. Voeg de courgetteplakjes toe aan de curry en laat nog ca. 2 minuten koken. Breng op smaak met de vissaus en het limoensap.

4. Snijd de bosuitjes in ringetjes. Pluk de korianderblaadjes van de takjes. Serveer de curry met de rijst en garneer met de bosuitjes en de korianderblaadjes.

Gestoofde gnocchi met ham, parmezaan en salie

Bereidingstijd: 1 uur en 30 min.

Bron: Foodies Magazine

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 400 gr aardappels
  • zout en peper
  • 6 takjes salie
  • 100 gr parmazaanse kaas
  • 225 gr. + een beetje bloem (liefst type 00)
  • 3 eidooiers
  • 3 el boter
  • ca. 150 gr gesneden parmaham
  • pureeknijper

 

1. Schil de aardappels en kook ze in ca. 20 minuten gaar in water met wat zout en 3 takjes salie. Rasp ondertussen 75 gr parmezaan. Giet de aardappels af, verwijder de salie en laat de aardappels droogstomen.

2. Pureer de aardappels met de pureeknijper. Kneed van de aardappelpuree, 225 gr bloem, de geraspte parmezaan, zout, peper en de eidooiers een soepel deeg. Dit deeg hoort een beetje plakkerig te blijven, dus voeg geen extra bloem toe. Leg het deeg ca. 20 minuten afgedekt in de koelkast.

3. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot rolletjes (ca. 2 cm dik). Bestuif de rolletjes met bloem en snijd er schuine kussentjes van. Breng 2 liter water aan de kook zonder zout. Kook de deegkussentjes portiegewijs gaar in het kokende water, als ze boven komen drijven zijn ze gaar. Schep de gnocchi in een vergiet en druppel er wat olijfolie over.

4. Verhit de boter met 3 el water in een ruime pan en stoof er de gnocchi in warm. Hak de overgebleven salie grof en stoof hem ca. 1 minuut mee. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Scheur de ham in stukken. Maak met een dunschiller krullen van de overgebleven parmezaan. Serveer de gnocchi met de ham en verdeel er de parmezaankrullen over.

Gepaneerde asperges met parmaham

Bereidingstijd: ca. 40 min

Bron: Foodies Magazine

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 12 asperges
  • zout en peper
  • 500 gr krieltjes (met schil)
  • 12 plakken Parmaham
  • 2 el bloem
  • 2 eiwitten
  • 100 gr paneermeel
  • half bosje peterselie
  • 3 el boter
  • 2 el olie
  • keukenpapier


1. Schil de asperges en kook ze ca. 5 minuten in het water met wat zout.
Neem de asperges uit de pan en koel ze af in koud water. Laat de asperges goed uitlekken.
Dep de asperges droog met keukenpapier.

2. Was de krieltjes grondig en kook ze in ca. 15 minuten gaar in water met wat zout.
Rol een plak parmaham om elke asperge.
Wentel de asperges in bloem, rol ze vervolgens door het eiwit en daarna door de paneermeel.
Rol de asperges normaals door het eiwit en de paneermeel.

3. Was de peterselie en schud hem goed droog. Hak de peterselie fijn.
Giet de krieltjes af en laat ze droogstomen.
Meng de krieltjes met 1 el boter en de peterselie. Breng op smaak met zout en peper.

4. Verhit de olie en 2 el boter in een grote koekenpan en bak de gepaneerde asperges rondom goudbruin.
Serveer de asperges met de krieltjes.

Kippastei

Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Bron: Jamie Oliver

Ingrediënten voor 4 - 6 personen:

  • 4 kipfilets van 180 gr zonder vel
  • een klontje boter
  • een bosje lente-uien
  • 150 gr champignons
  • 1 volle eetlepel bloem, plus extra om te bestuiven
  • 2 theelepels Engelse mosterd
  • 1 volle eetlepel crème fraîche
  • 3 dl (biologische) kippenbouillon
  • een paar takjes verse tijm
  • 1/3 bol nootmuskaat (of gedroogde poeder)
  • 1 groot vel kant-en-klare bladerdeeg, of meerdere plakjes aan elkaar
  • 1 ei

 

1. Verhit de oven tot 200 *C (gasovenstand 6). Leg de kipfilets op een plastic snijplank en snijd ze in 1 centimeter brede reepjes. Doe een scheut olijfolie en een klontje boter in een grote, brede pan. Doe er de reepjes kip bij en bak ze ongeveer 3 minuten.

2. Maak intussen de lente-uien en de champignons schoon, en snijd ze in plakjes. Roer ze met de bloem door de reepjes kip. Doe er de mosterd, de crème fraîche en de kippenbouillon bij en roer goed. Pluk de tijmblaadjes van de steeltjes en roer die er met een paar raspen nootmuskaat en een flinke snuf zout en peper door. Laat het mengels pruttelen.

3. Bestuif een schoon werkvlak met bloem en rol het vel bladerdeeg uit. Kerf het deeg met een scherp mesje kruislings in. Haal de pan met kip van het vuur. Giet de vulling in een ovenschaal die iets kleiner is dan het vel bladerdeeg (ongeveer 30 x 25 centimeter). Leg het vel deeg op de vulling en prop de randjes er goed tussen.

4. Sla het ei los, kwast er de bovenkant van de pastei mee in en zet hem ongeveer 15 minuten boven in de hete oven, of tot het deeg prachtig goudbruin is.

Boerenkoolquiche

Bereidingstijd: c.a. 45 minuten

Bron: Marjo Everhard (www.testkok.nl)

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 3 eetlepels boter
  • 1 grote ui, grof gesnipperd
  • 150 gram panklare boerenkool
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 5 plakjes deeg voor hartige taart of bladerdeeg, ontdooid
  • 1 runderrookworst, in plakjes
  • 4 eieren
  • 100 ml slagroom
  • zout en peper

1. Verwarm de oven voor op 200*C.

2. Verhit de boter in een grote pan en fruit de ui 2 minuten op laag vuur. Schep de boerenkool en de tijm erdoor en laat al omscheppend slinken. Breng op smaak met zout en peper.

3. Vet een taartvorm in en bekleed hem met het deeg en druk de rand goed op elkaar. Verdeel het boerenkoolmengsel over de taartbodem en leg de plakjes rookworst erop.

4. Klop in een kom de eieren los met de slagroom en wat zout en peper. Schenk het eiermengsel over de boerenkool. Bak de boerenkoolquiche in het midden van de oven in 25 minuten goudbruin en gaar.

Mexicaanse kipspiesjes

 

Bereidingstijd: ca. 30 min.

Bron: 24Kitchen

Ingrediënten voor 4 personen:

Kipspiesjes:

  • 1 el cacaopoeder
  • 1 zakje tacokruiden
  • olijfolie
  • 4 kipfilets
  • 100 gr bittere chocolade
  • 1 el sweet chilisaus
 

Picco de gallo:

  • 1 rode ui
  • 2 tomaten
  • 1 bosje koriander
  • 1 limoen
  • olijfolie
  • zout en peper

 Extra nodig:

  • spiesen of houten prikkers (geweekt in water)
  • grillplaat (evt.)

 

1. Roer een marinade van het cacaopoeder, de tacokruiden en een scheut olie. Snijd de kipfilet in blokjes en leg ze in de marinade. Pel en snipper de ui. Snijd de tomaten doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd de tomaten in blokjes. Hak de koriander fijn en pers de limoen uit. Meng alle ingrediënten voor de picco de gallo door elkaar en breng op smaak met zout en peper.

2. Rijg de kipblokjes aan de spiesen. Bak ze in de koekenpan of op de grillplaat.

3. Smelt intussen de chocolade. Doop de kipspiesen in de chilisaus. Leg de spiesjes op een bord of schaal en schep royaal picco de gallo erover. Schenk dunne lijntjes gesmolten chocolade over de kipspiesjes.

Asperge gebakken in ham met spinazie en krokante focaccia

Bereidingstijd: ca. 50 min.

Bron: Foodies Magazine

Ingrediënten voor 4 personen:

  • zout en peper
  • suiker
  • 12 witte asperges
  • 1 teentje knoflook
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 focaccia
  • 2 el olijfolie
  • 12 plakken parmaham
  • 2 el boter
  • 1 sjalot
  • 500 gr spinazie

 

1. Breng 1 liter water met zou en wat suiker aan de kook. Schil de asperges met een dunschiller en snijd de houtachtige uiteinden eraf. Kook de asperges ca. 6 minuten en schep ze uit de pan. Laat de asperges afkoelen.

2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200*C / hetelucht: 175*C / gas stand3). Pel en snipper de knoflook. Ris de rozemarijnnaaldjes van de takjes en hak ze fijn. Snijd de focaccia in dunne plakken en leg de plakken op een bakplaat. Besmeer de focaccia met de olijfolie en strooi er de knoflook, de rozemarijn, wat zout en peper overheen. Zet de bakplaat ca. 15 minuten in de oven.

3. Rol iedere asperge in een plak parmaham. Verhit 1 el boter in een grote koekenpan en bak er de asperges ca. 6 minuten rondom in aan. Pel en snipper de sjalot. Was de spinazie in ruim koud water en laat hem goed uitlekken. Neem de asperges uit de pan en houd ze warm.

4. Verhit 1 el boter in de koekenpan en stoof er de sjalot en de spinazie ca. 5 minuten in. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de gebakken asperges op de spinazie en maak af met de krokante focaccia.

Courgettepannenkoekjes met ham

Bereidingstijd: ca. 45 min.

Bron: Foodies Magazine

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kleine courgette (ca. 200 gr)
  • 100 gr gekookte ham
  • 1 klein bosje basilicum
  • 2 el boter
  • 200 gr bloem
  • kwart tl bakpoeder
  • 2 eieren
  • 200 ml melk
  • 125 gr kwark
  • zout en peper
  • nootmuskaat
  • 4 el olie

 

1. Was de courgette, snijd hem in de lengte door en snijd hem in dunne plakjes. Snijd de ham in blokjes. Was de basilicum, schud hem droog, houd wat apart voor de garnering en snijd de blaadjes in reepjes.

2. Smelt de boter. Meng de bloem met het bakpoeder. Meng er de eieren, de melk, de kwark en de gesmolten boter doorheen en roer tot een glad beslag. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Laat het beslag ca. 10 minuten rusten.

3. Verhit 1 el olie in een pan. Bak een kwart van de ham en een kwart van de courgette kort aan. Verdeel er een kwart van het beslag en wat basilicum overheen. Bak 2-3 minuten tot de onderkant goudbruin is. Keer het pannenkoekje om (e.v. met behulp van een bord) en bak hem nog 2-3 minuten verder. Houd de pannenkoek warm in de oven (50*C).

4. Bak van de rest van de ham, de courgette, de basilicum en het beslag in de rest van olie op dezelfde manier nog 3 pannenkoekjes. Garneer met de rest van de basilicum.

In de oven geroosterde courgettes met gemarineerde biefstuk

Bereidingstijd: ca. 1 uur

Bron: Foodies Magazine

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 teentje knoflook
  • 1 limoen
  • 1 tl chilivlokken
  • 6 el olijfolie
  • zout en peper
  • 4 biefstukken (à ca. 150 gr.)
  • 4 courgettes
  • 100 gr rucola
  • half bosje peterselie
  • 75 gr pecorino

 

1. Pel en snipper de knoflook. Knijp het sap uit de limoen. Meng de knoflook met de chilivlokken, het limoensap en 3 el olijfolie. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Leg de biefstukken in de marinade en laat ca. 30 minuten marineren.

2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200*C / hetelucht: 175*C / gas stand3). Was de courgettes en snijd ze in de lengte in parten. Meng de courgette met 1 el olijfolie en bestrooi met zout en peper. Leg de courgetteparten op een bakblik en rooster ze ca. 20 minuten in de oven.

3. Was de rucola en laat hem goed uitlekken.Hak de peterselie fijn en meng hem met 2 el olijfolie. Verhit een grillpan. Neem de biefstukken uit de marinade gril ze ca. 2 minuten aan beide kanten. Leg ze nog ca. 3-4 minuten bij de courgette in de oven.

4. Verdeel de courgette en de rucola over borden en scherp er wat van de marinade overheen. Snijd het vlees in plakken en verdeel het over salades. Bedruppel met de peterselie-olie. Schaaf met een dunschiller krullen van de pecorino en maak hier de salades mee af.

Platte kip met stroop en citroen

In plaats van een hele kip, kun je voor deze heerlijke marinade ook gewone kippenpoten gebruiken.

Bereidingstijd: ca. 1 uur

Bron: Foodies Magazine

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el stroop
  • 2 el olie
  • sap van 1 citroen
  • 1 tl (gerookt) paprikapoeder
  • halve tl chilipoeder
  • zout en peper
  • 1 grote kip (liefst biologisch)
  • half bosje tijm (of gedroogde)
  • 1 citroen (liefst biologisch)

 

1. Pel en snipper de knoflook. Meng de knoflook met de stroop, de olie, het citroensap, de paprikapoeder en de chilipoeder. Breng op smaak met zout en peper.

2. Leg de kip op een snijplank met de borstkant naar beneden. Knip met een gevogelteschaar de ruggenwervel uit de kip. Vouw de kip open en besmeer de binnenkant met de marinade. Draai de kip om en druk hem een beetje plat. Smeer de kip verder in met de marinade.

3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200*C / hetelucht: 175*C / gas stand3). Leg de kip in een braadslee met een rooster en braad de kip ca. 45 minuten in de oven.

4. Was de tijm en schud hem goed droog. Snijd de citroen in parten. Leg na 30 minuten de citroen en de tijm rondom de kip en schep er wat van het braadvet overheen.

Spies van varkenshaas met spek met paprika

Heerlijk op de Barbecue!! Ik heb deze al heel vaak daarvoor gemaakt, de paprika rijg ik dan ook aan de spiesen.

Bereidingstijd: ca. 40 min.

Bron: Foodies Magazine

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 150 gr spek (stuk)
  • ca. 600 gr varkenshaas
  • zout en peper
  • 3 el olijfolie
  • halve tl paprikapoeder
  • 2 rode paprika's
  • 1 ui
  • half bosje tijm
  • halve el azijn
  • havlve el suiker
  • 150 gr zwarte olijven zonder pit
  • houten spiesen

 

1. Leg de houten spiesen in water. Snijd het spek in vierkante plakjes van ca. een halve cm dik. Snijd de varkenshaas  in blokjes van ca. 4 x 4 cm. Meng het spek en de varkenshaas met 1 el olijfolie en het paprikapoeder en breng op smaak met zout en peper. Rijg het spek en de varkenshaas om en om aan de houten spies.

2. Was de paprika's en verwijder de zaadlijsten. Pel de ui. Snijd de ui en het vruchtvlees van de paprika's op een mandoline in zeer dunne reepjes. Verhit 1 el olijfolie in een pan en fruit er de ui en de paprika ca. 5 minuten in. Was de tijm en ris de blaadjes van de takjes. Voeg de suiker, de azijn en de tijm toe en laat nog ca. 2 minuten garen. Breng op smaak met zout en peper en voeg nog 1 el olijfolie toe. Snijd de olijven in ringetjes en roer ze door het paprika-uitmengsel.

3. Gril de spiesen 8-10 minuten op de barbecue. Draai regelmatig om zodat de spiesen gelijkmatig gaar worden. Serveer de spiesen met de paprika-olijvensalsa.

Hamburgers met romige cantharellen

Bereidingstijd: ca. 1 uur

Bron: Foodies Magazine

Ingrediëten voor 4 personen:

  • 500 gr cantharellen
  • 1 ui
  • 750 gr half-om-half gehakt
  • 1 ei
  • 2 el gebakken uitjes (bakje)
  • 4 el paneermeel
  • 2 el magere kwark
  • zout en peper
  • 8 plakken bacon (ontbijtspek)
  • 3 el olie
  • 1 tl bloem
  • 100 ml slagroom
  • half groentebouillonblokje
  • 3-4 takjes platte peterselie

 

1. Maak de cantharellen schoon, was ze eventueel kort en laat ze goed uitlekken. Snijd grote cantharellen wat kleiner. Pel en snipper de ui.

2. Kneed het gehakt met het ei, de gebakken uitjes, het paneermeel en de kwark. Breng op smaak met ca. 1 tl zout en ca. een havel tl peper. Vorm ca. 8 hamburgers van het gehakt en omwikkel elke burger met 1 plak bacon. Verhit 1 el olie in een gote pan en bak de burgers 6-8 minuten per kant.

3. Verhit ondertussen 2 el olie in een tweede pan en bak de cantharellen al roerend in ca. 5 minuten goudbruin op hoog vuur. Breng op smaal met zout en peper en neem uit de pan. Fruit de ui in het bakvet, bestrooi met de bloem en bal hem kort mee. Blus af met 250 ml water en de slagroom, breng aan de kook en roer het bouillonblokje erdoorheen. Kook al roerend ca. 5 minuten op laag vuur.

4. Was de peterselie, schud hem droog, snijd hem in reepjes en roer hem door de saus. Voeg de cantharellen toe. Breng de saus op smaak met zout en peper. Serveer de hamburgers met de romige cantharellen. Lekker met stokbrood of gebakken aardappels.

Porchetta met zoetzure uien en bonen

Houd je niet van buikspek of eet je liever geen varkensvlees, dan zijn de zoetzure uien en de bonen ook erg lekker bij een stukje rundvlees!

Bereidingstijd: 1 uur en 45 minuten

Bron: Foodies Magazine

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kg ongezouten buikspek
  • 1 teentje knoflook
  • half bosje oregano
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl chilipoeder
  • zout en peper
  • 500 gr rode uien
  • 1 el boter
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 2 el balsamico
  • 400 gr sperziebonen
  • 400 gr zwarte bonen of kidneybonen (blik)
  • keukengaren

 

1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200*C / hetelucht: 175*C / gas stand3).Snijd de vetrand van het buikspek van het buikspek kruislinks in. Pel en snipper de knoflook. Was de oregano en ham hem fijn. Wrijf het vlees aan beide kanten in met de knoflook, de oregano, de paprikapoeder, de chilipoeder, zout en peper. Rol het vlees op en bind het vast met keukengaren. Leg het vlees in een ruime ovenschaal en braad het ca. 1 uur en 15 minuten in de oven.

2. Pel de rode uien en snijd ze in ringen. Verhit de boter in een pan en bak de uienringen ca. 12 minuten op middelhoog vuur. Voeg de bastardsuiker toe en laat even karameliseren. Blus af met de balsamico en breng op smaak met zout en peper.

3. Maak de sperzibonen schoon en snijd ze in stukken. Blancheer de sperziebonen 2-3 minuten in kokend water met wat zout. Verwarm de zwarte bonen met wat water in een pan. Voeg de geblancheerde sperziebonen toe aan de zwarte bonen en breng op smaak met zout en peper.

4. Neem het vlees uit de oven en laat het ca. 10 minuten rusten. Verdeel de bonen over borden. Snijd het vlees in plakken en verdeel het over de borden. Schep de zoetzure uien op het vlees.