Soepen

Uiensoep met parmezaan-gehaktballetjes

Bereidingstijd: ca. 35 minuten

Bron: Foodies Magazine

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 g gram + 1 ui
  • 5 - 6 takjes tijm
  • 5 eetlepels kokosolie of olijfolie
  • 1 theelepel (kokosbloesem-) suiker
  • 250 ml droge witte wijn
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 laurierblaadje
  • 1 teentje knoflook
  • 20 gram parmezaan
  • 150 gram half-om-half gehakt
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 1 theellepel tomatenpuree
  • zout en peper
  • 125 gram mozzarella
  • 40 gram gruyère
  • 8 plakken stokbrood
  • bakpapier

 

1. Pel voor de soep 500 gram uien, halveer ze en snijd ze in dunne reepjes. Was de tijm, schud hem droog en ris de blaadjes van de takjes.

2. Verhit 3 eetlepels olie in een grote pan en fruit er de ui op laag vuur in ca. 10 minuten glazig. Laat de ui niet bruin worden. Voeg de suiker toe en bak 3-5 minuten verder tot de suiker begint te karamelliseren. Blus af met de wijn en 750 ml water en breng op laag vuur aan de kook. Roer het bouillonblokje erdoorheen en voeg het laurierblaadje en de tijm toe. Laat afgedekt ca. 15 minuten op laag vuur koken.

3. Pel en snipper voor de gehaktballetjes 1 ui en de knoflook. Rasp de parmezaan. Kneed het gehakt, de ui, de knoflook, de parmezaan, het paneermeel, de tomatenpuree, zout en peper door elkaar. Vorm uit het gehaktmengsel 16 kleine gehaktballetjes. Verhit 2 eetlepels olie in een pan. Braad er de gehaktballtjes rondom ca. 4 minuten in aan en neem uit de pan.

4. Snijd de mozzarella in stukjes en rasp de gruyère. Meng de kazen. Verwarm de grilloven. Leg de plakken stokboord op een met bakpapier beklede bakplaat en leg op ieder stukje 2 gehaktballetjes. Bestrooi met het kaasmengsel. Gril 4-5 minuten onder de grill. Breng de soep op smaak met zout en peper.. Dien op in kommen en garneer met 2 kaascroutons.

Tuscan Bean Soup

Lekker, vullend en gezond!

Bereidingstijd: ca. 45 minuten

Bron: The Chiappa Sisters

Ingrediënten voor 2 personen:

  • theelepel kokosolie of olijfolie
  • 1 grote rode ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 wortel
  • 1 teentje knoflook
  • (Himalaya-) zout en peper
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 600 ml groentebouillon
  • 1 blikje Borlotti bonen
  • 1 blikje Cannellini bonen
  • ev. 75 gram mini pasta

 

1. Snijd de ui, bleekselderij en wortel in hele kleine blokjes. Verhit de olie in een (soep-) pan en fruit de ui voor 5 minuten. Pers ondertussen het teentje knoflook uit en voeg samen met de bleekselderij en de wortel toe aan de ui.

2. Na weer 5 minuten aanfruiten voeg je de tomatenblokjes, tomatenpuree en de groentebouillon toe. Breng op smaak met zout en peper. Laat dit geheel met de deksel schuin op de pan 25 minuten rustig pruttelen.

3. Doe de helft van de soep in een blender, zodat het glad word en doe terug in de pan. 

4. Spoel de bonen af in een vergiet onder de koude kraan en voeg toe aan de soep. Voeg ook eventueel naar wens de pasta toe en laat dit alles nog 5 minuten zachtjes koken.

5. Hak de peterselie fijn en voeg naar smaak toe aan de soep.

Chinese tomatensoep

Bereidingstijd: 1 uur

Bron: Allerhande

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 el olijfolie
  • 1 schaal kipdrumsticks
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1,2 liter kippenbouillon (van 2 tabletten)
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gr)
  • 1 el bloem
  • 2 tl gemberpoeder
  • 6 romat tomaten, ontveld
  • 2 el suiker
  • 1 el azijn
  • 50 gr mihoen
  • 2 bosuitjes
  • staafmixer

 

1. Verhit de olie in een pan en bak de kip rondom 3 min. Voeg de ui en knoflook toe en bak 2 min. mee. Schenk de bouillon erbij en laat 30 min. trekken. Neem de kip uit de pan en laat afkoelen.

2. Verhit de tomatenpuree met 1 el water, roer bloem en gemberpoeder erdoor en bak 5 min. Voeg met de tomaten toe aan de bouillon, breng aan de kook en laat 3 min. inkoken. Pureer van het vuur af glad. Breng op smaak met suiker, azijn en peper en zout.

3. Pluk het vlees van de drumsticks. Bereid de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af. Verdeel de soep, mihoen en kip over 4 kommen. Bestrooi met de bosui.

Aspergesoep

Bereidingstijd: ca. 35 minuten

Bron: Foodies Magazine

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kg asperges
  • 2 groenteboullionblokjes
  • 500 ml slagroom
  • 2 eieren
  • 150 gr gekookte ham
  • half bosje bieslook
  • zout en peper
  • nootmuskaat
  • 2 el boter
  • staafmixer

 

1. Schil de asperges. Breng 1 liter water met de schillen en de bouillonblokjes aan de kook. Laat ca. 5 minuten koken op laag vuur. Zeef de schillen uit het kookvocht. Snijd de asperges in stukken en doe ze met de slagroom bij het kookvocht in de pan. Kook de asperges in ca. 15 minuten gaar.

2. Kook de eieren in ca. 7 minuten hard. Laat de eieren schrikken onder koud stromend water en pel ze. Hak de eieren grof. Hak de ham grof. Snijd de bieslook fijn. Meng de eieren met de ham en de bieslook.

3. Pureer de aspergesoep met een staafmixer. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Roer de boter door de soep. Verdeel de soep over kommen of borden en strooi er het ei-hammengsel in.