Vegetarisch

Wortel kikkererwtenburgers

Mocht je niet altijd vergetarisch eten, zoals ik, je mist de smaak van vlees bij deze burgers zeker niet!

Kikkererwten over? Maak er dan lekkere 'borrelnootjes' van, kijk voor het recept bij 'hapjes'.

Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Bron: www.mindyourfeed.nl

Ingrediënten voor 4 burgers:

  • 250 gram kikkererwten (uit blik of pot)
  • 2 wortels
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • peper en (Himalaya-) zout
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 1 groot ei
  • 4 eetlepels kikkererwtenmeel (of boekweit of spelt)
  • kokosolie of olijfolie om te bakken
  • 4 (spelt-) broodjes
  • 2 handjes bladspinazie
  • 16 plakjes komkommer
  • 40 gram taugé
  • mayonaise of mosterd naar smaak

 

1. Verwarm de oven voor op 180*C.

2. Spoel de kikkererwten af en dep ze droog met keukenpapier. Rasp de wortels, pers de knoflook en snipper de ui. Doe de kikkererwten, wortel, ui en knoflook in een keukenmachine en mix de ingrediënten tot dat de kikkererwten grof gepureerd zijn, er mogen best wat stukjes in blijven.

3. Doe de kikkererwtenpuree in een mengkom en voeg de kruiden toe, breek het ei erboven en kneed alles met je handen goed door elkaar.

4. Voeg het meel in porties toe, totdat je voldoende hebt. Is de puree nog te nat, voeg dat nog iets meer meel toe, maar maak het niet te droog. Vorm met je handen 4 burgers van de kikkererwtenpuree.

5. Doe in een koekenpan een goede laag olie (0,5 cm) en leg heel voorzichtig de wortel kikkererwtenburgers in de pan. Bak ze aan biede kanten mooi goudbruin. Haal de burgers uit de pan en  leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Zet de burgers voor ongeveer 10 minuten in de oven, zodat ze goed door en door warm zijn.

6. Snijd ondertussen de broodjes open en beleg ze met een half handje bladspinazie en de komkommer. Leg een burger op elk broodje en strijk er naar wens mayonaise en/of mosterd over de burger heen. Leg daarop een lekkere hoeveelheid taugé. Doe de bovenkant van het broodje erop en smullen maar!

Gevulde portobello's met quinoa, rode biet en geitenkaas

Bereidingstijd: ca. 45 minuten

Bron: Life by Dani

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 4 portobello's
  • 100 gram quinoa
  • 2 voorgekookte rode bieten
  • 1 ui
  • 1 teentje geperste knoflook
  • halve zoete paprika
  • 40 gram zachte geitenkaas (of meer naar smaak)
  • verse bieslook
  • peper en (Himalaya-) zout en peper
  • olijfolie

 

1. Verwarm de oven voor op 200*C. Spoel de quinoa af en kook deze volgens de beschrijving op de verpakking.

2. Maak de portobello's schoon door het steeltje eruit te halen en de sporen verwijder je met een theelepel.

3. Besprenkel de portobello's met een beetje olijfolie en zout en zet ze even apart.

4. Giet de quinoa af. Snij de bieten en de paprika in smalle en redelijk kleine blokjes, snij ook de ui fijn. Bak ze kort in een wokpan met de quinoa. Breng op smaak met zout en peper en de knoflook. Meng de vulling goed door elkaar. Zet de portobello´s in een ingevette ovenschaal en vul ze. Ze mogen goed gevuld worden.

5. Verdeel over elke portobello 1 eetlepel geitenkaas en bak ze gaar in de oven in 15 - 20 minuten.

6. Haal de portobello's uit de oven en bestrooi ze voor het serveren met de vers gesneden bieslook.

Heerlijke quiche met artisjokharten, zongedroogde tomaten en pesto

Bereidingstijd: ca. 1 uur

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de bodem:

  • Quiche vorm
  • 250 gram bloem
  • 125 gram boter
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 1 eetlepel water

Voor de vulling:

  • 2 blikken artisjok harten (400 gram totaal)
  • potje zongedroogde tomaten
  • half potje pesto
  • 1 bol mozzarella
  • 400 ml creme fraiche
  • 4 eieren
  • half zakje geraspte kaas

De bodem:

 

1. Doe alle ingrediënten in een grote mengkom of keukenmachine, meng alles tot het goed vermengt is en vorm er een bal van.

2. Bestrooi het werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit zodat het in de quiche vorm past.

3. Prik hier met een vorm gaatjes in, zet dit vervolgens in een oven van 180 *C en bak de bodem 12 minuten.

 


De vulling:

 

4. Laat de artisjok harten en de zongedroogde tomaten uitlekken en snijd ze door midden. Verdeel de artisjok harten over de bodem van de quiche en verdeel daarna de zongedroogde tomaten er overheen. Verdeel een aantal theelepels pesto over de quiche.

5. Snijd de mozzarella in stukjes en verdeel ook over de quiche.

6. Mix de creme fraiche, de eieren en de kaas in een kom en breng op smaak met zout en peper.

7. Giet het eimengsel over de quiche en bak 30 - 45 minuten (of totdat de quiche volledig gestolt is) in de oven op 180 *C. 



 

Vegetarische lasagne

Bereidingstijd: ca. 1 uur

Bron: Rens Kroes

Ingrediënten voor 2 - 3 personen:

  • 3 aubergines
  • 1 el kokosolie (of olijfolie)
  • peper en zout
  • pakje tomatensaus (500 ml)
  • 4 theelepels oregano
  • stuk parmezaanse kaas, geraspt
  • basilicumblaadjes
  • 2 - 3 eieren
   
   

1. Verwarm de oven voor op 240 *C. Was de aubergines, snijd de bovenkant eraf en snijd ze in dunne plakken. Bestrijk de plakken met kokosolie en doe er een beetje zout en peper overheen. Gril ze daarna 15 minuten in de oven.

2. Haal de aubergines uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 180 *C.

3. Vet een ovenschaal in en vul de bodem met plakken aubergine. Bestrijk er vervolgens tomatensaus overheen, daarna 5 theelepels geraspte parmezaanse kaas en als laatste een aantal basilicumblaadjes en wat oregano. Herhaal het totdat je geen aubergine meer over hebt.

4. Klop de eieren los, doe er naar smaak nog wat geraspte parmezaanse kaas doorheen, schenk dit over de lasagne en zet voor 30 minuten in de oven.

Gegrilde polenta met cantharellen en rucola

Bereidingstijd: ca. 30 minuten + 45 minuten wachttijd

Bron: Foodies Magazine

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 teentje knoflook
  • 150 gr parmezaan
  • 500 ml melk
  • zout en peper
  • 250 gr polenta
  • 350 gr cantharellen
  • 150 gr rucola
  • 3 el olijfolie
  • 1 el boter
  • 150 gr zongedroogde tomaten (pot)
  • evt. bakpapier
  • vershoudfolie

 

1. Pel en snipper de knoflook. Rasp de parmezaan grof. Breng de melk met 500 ml water, de knoflook en een snuf zout aan de kook. Voeg de polenta al roerend toe en blijft roeren tot er een dikke brij ontstaat. Kook de polenta ca. 10 minuten al roerend op middelhoog vuur. Breng op smaak met zout, peper en de helft van de parmezaan.

2. Strijk de polenta  glad uit op een met bakpapier of vershoudfolie bekleede bakplaat tot een plak van 1,5 - 2 cm hoog. Dek hem af met vershoudfolie en laat helemaal afkoelen. Maak intussen de cantharellen schoon en snijd een kleine stukje van de steeltjes af. Verwijder zo mogelijk al het vuil, was de cantharellen eventueel kort in koud water en maak ze goed droog. Was de rucola en laat hem goed uitlekken.

3. Snijd de afgekoelde polenta in gelijke, driehoekige stukken. Verhit de grilpan. Bestrijk de polenta met ca. 1 el olijfolie. Gril de polenta ca. 2 minuten aan beide zijden.

4. Verhit de boter in een pan en bak er de cantharellen ca. 2 minuten op hoog vuur in. Breng de cantharellen op smaak met zout en peper. Druppel 1 el olijfolie over de rucola en breng op smaak met zout en peper. Laat de zongedroogde tomaatjes uitlekken.

5. Verdeel de gegrilde polenta, de cantharellen en de zongedroogde tomaatjes over borden. Verdeel de rucola erover en bestrooi met de overige parmezaan.

Tomaten-tarte tatin met schapenkaas

Bereidingstijd: ca. 1 uur

Bron: Foodies Magazine

Ingrediënten voor 2-3 personen:

  • 1 el + een beetje olijfolie
  • 6 plakjes bladerdeeg
  • grof zeezout en peper
  • 1 tl rietsuiker
  • 400 gr stevige tomaten (bijv. romatomaten en (gele) cherrytomaten)
  • 1 bosje tijm
  • 4 sneetjes witbrood (zonder korst)
  • 4 el groene pesto
  • 2 el paneermeel
  • 50 gr Hollandse schapenkaas

 

1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200*C / hetelucht: 175*C / gas: stand 3). Vet een taartvorm in met een beetje olijfolie. Laat het bladerdeeg ontdooien. Bestrooi de taartvorm met grof zeezout, peper en de rietsuiker. Was de tomaten en snijd ze in dikke plakken. Leg de plakken tomaten in de taartvorm.

2. Was de tijm, schud hem goed droog en ris de blaadjes van de takjes. Verdeel de tijm over de tomaten. Bestrijk de sneetjes brood met de pesto en snijd ze in blokjes. Verdeel de blokjes brood over tomaten. Leg de plakjes bladerdeeg overlappend in de taartvorm. Bestrijk het bladerdeeg met 1 el olijfolie en bestrooi met het paneermeel. Bak de tarte tatin 30 - 35 minuten in de oven.

3. Neem de tarte tatin uit de oven en laat hem even afkoelen. Leg een groot bord omgekeerd op de taartvorm en draai het geheel om. Neem voorzichtig de taartvorm eraf. Schaaf de schapenkaas over de tarte tatin en serveer hem direct.

Hartige taart met broccoli en geitenkaas

Bereidingstijd: ca. 70 minuten

Bron: Marjo Everhard (www.testkok.nl)

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 eetlepels boter
  • 4 plakjes deeg voor hartige taart of bladerdeeg, ontdooid
  • 250 gr broccoli, in roosjes
  • 1 prei, in dunne ringen
  • 2 eieren
  • 125 ml slagroom
  • 100 gr diepvriesdoperwten, ontdooid
  • 2 eetlepels fijngesneden peterselie
  • 100 gr zachte geitenkaas

 

1. Verwarm de oven voor op 200*C.

2. Vet een springvorm van 15 cm of een ovenschaal in met de boter, en bekleed met de plakjes (blader-) deeg.

3. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de prei hierin 10 - 15 minuten totdat deze slap is.

4. Kook ondertussen de broccoliroosjes in ca. 4 minuten beetgaar. Giet af en laat de groente goed uitlekken.

5. Mix met een staafmixer de eieren, slagroom, doperwten en peterselie door elkaar en breng op smaak met zout en peper.

6. Meng de prei door de broccoliroosjes en verdeel dit mengsel over de hartige taartbodem. Schenk het eimengsel erover en verkruimel de geitenkaas boven de taart. Zet de taart in het midden van de oven en bak de taart in ca. 45 minuten goudbruin en gaar. Verlaag na 10 minuten de oventemperatuur naar 180*C.

Paddenstoelenmosterdragout

Als je het recept halveert en de ragoutbakjes kleiner maakt, kan hij ook als voorgerecht geserveerd worden.

 

Bereidingstijd: ca. 45 minuten

Bron: Foodies Magazine

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 8 plakjes bladerdeeg (diepvries)
  • 1 eidooier
  • 1 tl Maille Dijonmosterd
  • 250 gr champignons
  • 1 el olie
  • 2 el boter
  • 2 el bloem
  • 100 ml melk
  • 200 ml slagroom
  • zout en peper
  • 1 el Maille grove mosterd (a l'ancienne)
  • half bosje peterselie

 

1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 225*C / hetelucht: 200*C / gas stand 4). Laat het bladerdeeg ontdooien. Meng de eidooier met de Maille Dijonmosterd. Steek uit iedere plak bladerdeeg een grote cirkel. Besmeer 4 van de cirkels met eidooiermengsel en leg ze op een met bakpapier bekleede bakplaat. Steek uit de 4 overgebleven cirkels nog een kleinere cirkel. Leg de buitenste randen op de ingesmeerde cirkels. Leg de kleine rondjes los op de bakplaat en besmeer alles met het eidooiermengsel. Bak de pasteitjes ca. 25 minuten in de oven.

2. Maak de campignons schoon en snijd ze in vieren. Verhit de olie in een pan en bak de champignons in ca. 5 minuten goudbruin. Draai het vuur laag en voeg de boter toe. Voeg als de boter gesmolten is de bloem toe en bak hem ca. 3 minuten. Voeg de melk en de slagroom toe en breng het geheel al roerend aan de kook. Breng op smaak met zout, peper en de grove mosterd.

3. Was de peterselie, schud hem geod droog en hak hem fijn. Serveer de champignonragout in de bladerdeegbakjes en strooi de peterselie erover.