Vis

Kabeljauwpakketjes

Per portie: ca. 330 kcal.

Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Bron: Sonja Bakker

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 300 gram kabeljauw
  • 4 plakjes rauwe ham (of serranoham)
  • 2 theelepels gedroogde basilicum
  • 2 eetlepels witte balsamico azijn
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel suiker
  • 1 teentje knoflook
  • 200 ml crème fraîche
  • peper en zout
  • 12 cocktailprikkers

1. Verwarm de oven voor op 200*C.

2. Snijd de kabeljauw in 12 gelijke stukjes. Bestrooi ze met zout en peper. Snijd de plakjes ham met een scherp mes in lange repen, zodat je hetzelfde aantal plakjes hebt als de stukjes kabeljauw. Rol elke reep om een stukje kabeljauw en zet ze met een pirkkertje vast. Leg de kabeljauwpakketjes in een ingevette ovenschaal en zet ze voor 8 minuten in de oven.

3. Doe de basilicum met de azijn, mosterd en suiker in een kom. Pers daarboven de knoflook uit en voeg de crème fraîche toe. Roer dit geheel goed door elkaar (desnoods met een staafmixer) en breng op smaak met zout en peper. Serveer bij de kabeljauw.

Tuna melt

Heerlijk gerecht wat officieel een lunch is, maar persoonlijk vind het erg machtig, waardoor ik het meer als een hoofdgerecht zie.

Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Bron: Foodies Magazine

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 300 gram tonijn (blik)
  • 2 sjalotjes
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 eetlepel mosterd
  • (Himalaya-) zout en peper
  • 8 dikke sneetjes witbrood (of 16 dunne)
  • 8 plakken belegen kaas (of 16)
  • 2 tomaten
  • halve komkommer
  • 50 gram augurken
  • 6 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels boter

 

1. Laat de tonijn zeer goed uitlekken. Pel en snipper de sjalotjes. Meng de tonijn met de mosterd, de ketchup en de sjalot. Breng op smaak met zout en peper.

2. Was de tomaten en de komkommer. Snijd de tomaat, de komkommer en de augurken in zeer kleine blokjes. Meng de tomaat, de komkommer en de augurken met de mayonaise. Breng op smaak met zout en peper.

3. Bestrijk het brood aan beide zijden met boter. Beleg de helft van de sneetjes met een plak kaas. Verdeel het tonijnmengsel over de kaas en bedek met de overige plakken kaas. Sluit af met de overgebleven sneetjes brood.

4. Bak de tuna melts in een grote koekenpan aan beide zijden, tot het brood goudbruin en krokant is en de kaas gesmolten. Serveer de tuna melts met het tomatenmengsel.

Krokante spinazietaart met zalm, geitenkaas en amandelschaafsel

Bereidingstijd: ca. 15 minuten + 30 minuten baktijd

Bron: Elifood 

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 500 gram verse spinazie
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gram zalm
  • 50 gram geitenkaas
  • 20 gram amandelschaafsel (of meer naar wens)
  • 4 of 5 vellen filobladerdeeg
  • peper en zout

 

1. Haal de filodeegbladeren ruim van te voren uit de vriezer en laat ze ontdooien.

2. Was de spinazie schoon en snijd de knoflook. Verhit wat olijfolie of kokosolie in een wokpan en doe de knoflook erin. Doe vervolgens handje voor handje de spinazie in de wokpan en laat het slinken. Doe peper en zout over de spinazie naar smaak. Laat de spinazie uitlekken.

3. Verwarm de oven voor op 200 *C. Vet een ovenschaal of springvorm in met wat olijfolie. Leg de vellen in het midden en laat ze over de rand hangen. Zorg ervoor dat de bodem gesloten is.

4. Snijd de zalm in blokjes en meng deze met de spinazie. Voeg ook de amandelschaafsel toe en mix het. Verdeel het spinaziemengsel over de bodem. Brokkel de geitenkaas boven de spinazie.

5. Vouw het overhangende deeg losjes terug over de vulling. Bak de taart in de voorverwarmde oven in ongeveer 30 minuten goudbruin.

Courghetti met tonijn (pasta gemaakt van courgette)

Bereidingstijd: ca. 15 minuten

Bron: Betty's Kitchen

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 kleine courgettes
  • 1 grote rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 (roma) tomaten
  • 1 groot blik tonijn (op water, 185 gram)
  • olijfolie
  • peper en zout
  • paar takjes verse oregano (of 2 theelepels gedroogde kruiden)
  • pecorino kaas
  • julienne rasp

 

1. Was de courgette en schil 4 zijdes met een julienne rasp. Zet apart. 

2. Pel de ui en snijd in halve ringen. Pel de knoflooktenen en pers ze uit. Was de tomaten, verwijder de zaadjes, en snijd in blokjes. Open het blikje tonijn en giet slechts een deel van het water af.

3. Verhit een scheutje olijfolie in een wokpan, en bak hierin de ui en de knoflook op middelhoog vuur, totdat deze glazig zijn. Voeg de tomatenblokjes toe en roer goed door. Het zal een beetje gaan pruttelen,  maar blijf roeren om aanbranden te voorkomen. Giet de tonijn en een beetje water uit het blikje erbij, en roer nog een keer goed om. Voeg de coughetti toe en blijf roeren totdat de courgette zacht wordt, maar niet tot pap koken.

4. Breng op smaak met peper, zout en de oregano, roer nog een laatste keer door, en serveer er eventueel een beetje geraspte Pecorino bovenop.

Sushi met ronde korrel zilvervliesrijst

Deze rijstsoort is zeer voedzaam en werkt reinigend voor de darmen. In plaats van ronde korrel zilvervliesrijst kun je ook quinoa gebruiken! De vulling kun je naar wens aanpassen.

Bereidingstijd: ca. 1 uur

Bron: Donna Hay - Fresh & Light

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 500 gram ronde korrel zilvervliesrijst
  • 6 velletjes nori
  • 300 gram verse zalm of tonijn
  • 1 avocado, in plakjes
  • 1 komkommer, zaadlijst verwijderd en in dunnen reepjes
  • 3 eetlepels mayonaise
  • wasabi
  • 1 citroen
  • zoetzure gember
  • sojasaus
  • sushimatje
  • vershoudfolie

1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen.

2. Meng ondertussen de mayonaise met wasabi naar smaak. Snijd de zalm, avocado en komkommer in dunne reepjes. Besprenkel de avocado eventueel met wat citroensap om verkleuring te voorkomen.

3. Besprenkel de rijst met rijstazijn, kijk uit dat het niet te nat word, en roer goed door.

4. Leg een velletje nori op een sushimatje en verdeel een dun laagje rijst over de onderste helft van het velletje nori. Leg daarna boven op de rijst reepjes zalm, avocada, komkommer en een beetje van de wasabi-mayonaise. Maak de bovenste rand van het velletje nori een beetje vochtig met wat water en rol het geheel stevig op. Wikkel de sushi in vershoudfolie en laat afkoelen en opstijven in de koelkast. Herhaal stap 4 tot alle ingrediënten op zijn.

5. Snijd de sushirollen in stukjes en verwijder de vershoudfolie. Serveer met sojasaus, wasabi en de gember.

Risotto met ganalen, citroen en prei

Super lekker, super makkelijk!

Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Bron: Donna Hay - Fast, Fresh, Simple

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 30 gr boter
  • 1 prei, fijngesneden
  • 1 eetlepel citroenschil, in heel fijne reepjes, zonder wit
  • 200 gr arboriorijst
  • 625 ml kippenbouillon
  • 12 grote rauwe garnalen, gepeld en schoongemaakt
  • 1 eetlepel citroensap
  • handje bladpeterselie
  • zeezout en grofgemalen zwarte peper

 

1. Verwarm de oven voor op 200*C/gasstand 6. Zet een pan met dikke bodem die ook in de oven kan op matig hoog vuur. Voeg de olie, boter, prei en citroenschil toe en bak 6 minuten, of tot de prei goudbruin is.

2. Voeg de rijst en bouillon toe. Sluit goed af met een deksel en zet 25 minuten in de oven. Voeg de garnalen toe en zet nog 5 minuten in de oven.

3. Roer er citroensap, peterselie, zout en peper door en dien onmiddelijk op.

Rösti met garnalen en paddenstoelen

Bereidingstijd: ca. 50 minuten

Bron: Foodies Magazine

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 750 gr vastkokende aardappels
  • 200 gr Noorse garnalen
  • 1 ei
  • 1 el bloem
  • 1 el boter
  • zout en peper
  • 500 gr gemengde paddenstoelen (bijv. champignons en cantharellen)
  • 4 lente-uitjes
  • 2 el olie
  • 150 gr hamblokjes
  • 200 ml crème fraîche

 

1. Was de aardappels en kook ze afgedekt ca. 20 minuten in water met wat zout. Giet af, spoel onder koud stromend water en laat afkoelen.

2. Rasp de aardappels grof. Meng met de garnalen, het ei en de bloem. Verhit de boter in een grote pan (28cm doorsnede). Verdeel het aardappelmengsel in de pan. Druk lichtjes aan een deksel. Breng op smaak met zout en peper.

3. Bak ca. 10 minuten op middel-hoog vuur. Draai om - bijvoorbeeld door de rösti op een groot bord om te keren - en bak ca. 10 minuten aan de andere zijde.

4. Maak de paddenstoelen schoon. Snijd ze naar gelang de grootte wat kleiner. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in ringen. Verhit 1 el olie in een pan. Bak er de hamblokjes in en neem uit de pan. Verhit 1 el olie in het bakvet en bak de paddenstoelen er ca. 5 minuten in en draai regelmatig om. Voeg de lente-uitjes toe en bak 2 - 3 minuten mee. Voeg de hamblokjes weer toe en roer de crème fraîche erdoorheen. Laat kort inkoken. Breng op smaak met zout en peper.

5. Verdeel de rösti in de pan in 4 stukken. Serveer met de paddenstoelensaus.