Salade

Panzanella

Van deze italiaanse broodsalade zijn zo ontzettend veel varianten, maar deze vind ik het aller lekkerst!

Bereidingstijd: ca. 25 minuten

Bron: Foodies Magazine

Voor 4 personen:

  • 1 oud ciabatta (of een verse in blokjes laten drogen in een hete oven)
  • 3 el balsamico
  • 500 gr rijpe tomaten
  • 1 rode ui
  • 2 el kappertjes
  • 6 el goede olijfolie
  • 1 bosje basilicum
  • 150 gr Parmezaanse kaas
  • 250 gr rucola
  • zout en peper


1. Snijd de ciabatta in blokjes van 1 cm. Besprenkel het brood met de balsamico. Snijd de tomaat grof.
Snijd de rode ui fijn. Voeg ze samen met de kappertjes aan het brood toe, meng goed en doe er ook de olie bij.
Laat alles ca. 15 minuten intrekken.

2. Scheur de basilicum grof. Rasp de parmezaan.
Doe ze met de rucola bij de salade. Breng op smaak met zout en peper.

Siciliaanse pastasalade met kruidenolie en kappertjes.

Makkelijk en zalig! In plaats van de kruidenolie gebruik ik ook vaak zelfgemaakte pesto (vind ik stiekem nog lekkerder), je slaat dan stap 2 over.

Beredingstijd: 30 min. + wachttijd

Bron: Foodies Magazine

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 gr penne
  • zout en peper
  • 1 bosje basilicum
  • 1 bosje platte peterselie
  • 1 bosje munt
  • 2-3 teentjes knoflook
  • 2 citroenen
  • 100 ml olijfolie extra vergine
  • 5 trostomaten
  • 100 gr zwarte olijven zonder pit
  • 2 tl kappertjes
  • staafmixer

 

1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking in water met wat zout.

2. Was ondertussen voor de kruidenolie de basilicum, de peterselie en de munt, schud de kruiden droog en pluk de blaadjes van de takjes. Pel en snipper de knoflook. Pers de citroenen uit en meet 10 el sap af. Pureer de basilicum, de peterselie, de munt en de knoflook grof met een staafmixer. Voeg het citroensap toe. Voeg de olijfolie langszaam toe en pureer ondertussen verder. Breng op smaak met zout en peper.

3. Was de tomaten en snijd ze in blokjes. Laat de pasta uitlekken. Meng de pasta direct met de kruidenolie, de tomaten, de olijven en de kappertjes. Laat ca. 30 minuten trekken.

4. Serveer de pastasalade lauwwarm of koud. Breng voor het serveren op smaak met zout en peper.

Italiaanse salade met mozzerella en parmaham

Bereidingstijd: ca. 20 min.

Bron: Smulweb

Ingrediëten voor 4 personen:

  • 2 bolletjes mozzerella (liefst buffelmozzerella)
  • 2 el witte balsamico-azijn
  • 4 eetlepels olijfolie
  • peper en zout
  • 1 tl honing
  • tijm
  • 8 grote plakken Parmaham
  • gemenge sla
  • ca. 20 walnoten
  • kerstomaatjes
  • (crema) balsamico

 

1. Snij de mozzerella in repen. Maak een marinade van de witte balsamico-azijn, olijfolie, peper en zout, honing en tijm. Laat de mozzerella hier ca. 1 uur in marineren.

2. Rooster de walnoten in een droge pan. Snij de plakken Parmaham in vieren. Verdeel de sla over de borden. Was de kerstomaatjes en snij deze is partjes.

3. Rol de mozzerella in de Parmaham. Snij de overgebleven repen in kleine blokjes. Leg de rolletjes op de sla op het bord. Maak een stapeltje van de overgebleven blokjes in het midden van het bord. Ganeer met de geroosterde walnoten en kerstomaatjes. Verdeel de overgebleven marinade over de salade, en sprenkel een klein beetje crema balsamico over het geheel.

Rosbiefsalade

Bereidingstijd: ca. 15 minuten

Bron: Smulweb

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 100 gr gekruide rosbief (vleeswaren)
  • 50 gr gemenge sla
  • 2 bosuitjes
  • 6 kerstomaatjes
  • 30 gr Parmazaanse kaas
  • 1 el geroosterde pijnboompitten
  • 1 el balsamico
  • 3 el olijfolie extra vergine
  • zout en peper
  • 1 tl suiker
  • 1 tl Dijon mosterd

 

1. Schaaf de Parmazaanse kaas in dunne flintertjes. Was de bosuitjes en snij deze in dunne ringetjes. Snij de kerstomaatjes doormidden. Maak een vinaigrette van de balsamico, olijfolie, peper, zout, mosterd en suiker. Haal de sla door de vinaigrette.

2. Verdeel de sla over de borden. Verdeel de plakjes rosbief over de sla. Garneer de salade met de bosui, halve kerstomaatjes, geroosterde pijnboompitten en de Parmazaanse kaas. Serveer er eventueel een stukje warm brood bij.

Lauwwarme pastasalade met tomatensalsa

Bereidingstijd: ca. 25 minuten

Bron: Foodies Magazine

Ingrediënten voor 4 personen:

  • half groenteboullionblokje
  • 425 gr witte bonen (blik of pot)
  • 500 gr tomaten
  • 3 bosuitjes
  • 200 gr feta
  • 400 gr pasta (bijv. penne)
  • 5 el witte wijnazijn
  • zout en peper
  • 4 el goede olijfolie
  • 1 bosje basilicum


1. Breng voor de pasta ca. 3 l water met het boullionblokje aan de kook.
Spoel de bonen koud af en laat ze uitlekken.
Was de tomaten, snijd ze in vieren en snijd ze klein.
Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in fijne ringen.
Snijd de feta in blokjes.

2. Kook de pasta in het kokende water volgens de aanwijzingen op de verpakking.

3. Roer de azijn, zout en peper door elkaar en klop de olie erdoorheen.
Was de basilicum en schud hem droog.
Pluk de basilicumblaadjes van de takjes en snijd de blaadjes in reepjes.

4. Giet de pasta af en doe hem weer in de pan.
Meng direct met de tomaten, de bosuitjes, de bonen, de feta, de azijn met olie en de
basilicum. Breng de salade op smaak met zout en peper.