Basics
De echte italiaanse pizza-bodem!
Tips voor een perfecte pizza: een zeer dunne bodem, dun laagje tomatensaus en maximaal 2 soorten beleg (zonder de heerlijke mozzarella mee te rekenen). Dus kortom ... gooi je pizza niet extreem vol!
Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten
Bron: The Chiappa Sisters
Ingrediënten voor 4 pizza's (bodem):
|
|
1. Om het deeg te maken los je de gist en de suiker op in 250 ml warm water. Laat het even rusten voor 5 - 10 minuten (de gist laat het water uiteindelijk schuimen).
2. Meng de bloem met het zout in een kom. met behulp van een vork, meng je het gist-water en de olijfolie erdoor totdat het een deeg begint te vormen. Je kunt deze producten ook in een keukenmachine met elkaar mengen.
3. Leg het deeg op een bloem bestoven werkblad en kneed het tot een elastisch deeg met een gladde textuur. Kneed totdat je armen getraind zijn! Als het deeg aan je handen plakt voeg je dat bloem toe. Vet een kom eventueel ligt in met olijfolie en leg er de bol deeg in. Dek het af met een schone, vochtige theedoek en laat het 1 uur rijzen op een warme plaats. totdat de omvang verdubbeld is.
4. Verwarm ondertussen de oven voor op de maximale temperatuur (bij de meeste ovens is dat 250 *C). Zet ook alvast alle ingrediënten voor je topping klaar.
5. Als het deeg goed gerezen is verdeel je het in 4 bollen. Bedek ze met de vochtige theedoek, zodat ze niet een droge korst krijgen. Op een met bloem bestoven werkblad rol je elke bal deeg uit tot een dunne pizzabodem (zo dun als karton). Leg de pizzabodems op een pizzaplaat of pizzasteen (of een met bakpapier beklede bakplaat).
6. Schep je tomatensaus op de pizzabodems en laat 1 cm aan de rand vrij. Beleg de pizza's verder naar keuze.
7. Bak de pizza's 7 - 10 minuten in de oven, tot ze gaar zijn en ze mooi goudbruin zijn aan de bovenkant. Als de pizzabodems nog niet knapperig zijn zet je ze nog 3 - 5 minuten extra, maar dan zo laag mogelijk, in de oven. Ik bak ze zelf meestal één voor één (ik heb een simpele Ikea oven ;-) .
8. Besprenkel de pizza's voor het serveren nog even met een goede olijfolie. Eetsmakelijk!!
De lekkerste quiche bodem!!
Bereidingstijd: ca. 20 minuten
Bron: www.broodenzoets.nl
Ingrediënten voor 4 personen:
|
|
1. Doe alle ingrediënten in een grote mengkom of keukenmachine, meng alles tot het goed vermengt is en vorm er een bal van.
2. Bestrooi het werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit zodat het in de quiche vorm past.
3. Prik hier met een vorm gaatjes in, zet dit vervolgens in een oven van 180 *C en bak de bodem 12 minuten.
4. Vul de quiche bodem met de desgewenste ingrediënten, bak de quiche nog 30 minuten of totdat hij volledig gestolt is.
Yoghurt
Bereidingstijd: 15 minuten + 1 nacht wachttijd
Bron: The Green Kitchen
Ingrediënten voor ruim 1 liter:
|
1. Verhit de melk zachtjes tot 82*C. en laat het dan afkoelen tot 43*C.
2. Roer de yoghurt erdoor. Doe de deksel op de pan en wikkel hem in een dikke handdoek of deken, en zet hem op een warme plek, zoals bij de kachel of verwarmingsketel.
3. Laat het mengsel een nacht staan en 's morgens zal je yoghurtcultuur gegroeid zijn en er yoghurt van hebben gemaakt.
4. Doe de yoghurt in een glazen weckpot en zet in de koelkast.
5. Je kunt de yoghurt 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren.
Ghee
Geklaarde boter
Bereidingstijd: ca. 30 minuten
Bron: The Green Kitchen
Ingrediënten voor 1 potje:
-
500 gram ongezouten boter
-
1 stuk kaasdoek of een fijne zeef
-
1 luchtdichte, hittebestendige glazen pot