Basics

De lekkerste basic-recepten!

De echte italiaanse pizza-bodem!

Tips voor een perfecte pizza: een zeer dunne bodem, dun laagje tomatensaus en maximaal 2 soorten beleg (zonder de heerlijke mozzarella mee te rekenen). Dus kortom ... gooi je pizza niet extreem vol!

Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten

Bron: The Chiappa Sisters

Ingrediënten voor 4 pizza's (bodem):

  • 1 zakje (7 gram) snelwerkende gist pf 30 gram verse gist
  • 2 eetlepels (basterd-) suiker
  • 500 gram meel type '00', plus extra of te bestuiven
  • 1 theelepel fijn zout
  • 2 eetlepels olijfolie, plus extra om in te vetten

 

1. Om het deeg te maken los je de gist en de suiker op in 250 ml warm water. Laat het even rusten voor 5 - 10 minuten (de gist laat het water uiteindelijk schuimen).

2. Meng de bloem met het zout in een kom. met behulp van een vork, meng je het gist-water en de olijfolie erdoor totdat het een deeg begint te vormen. Je kunt deze producten ook in een keukenmachine met elkaar mengen. 

3. Leg het deeg op een bloem bestoven werkblad en kneed het tot een elastisch deeg met een gladde textuur. Kneed totdat je armen getraind zijn! Als het deeg aan je handen plakt voeg je dat bloem toe. Vet een kom eventueel ligt in met olijfolie en leg er de bol deeg in. Dek het af met een schone, vochtige theedoek en laat het 1 uur rijzen op een warme plaats. totdat de omvang verdubbeld is. 

4. Verwarm ondertussen de oven voor op de maximale temperatuur (bij de meeste ovens is dat 250 *C). Zet ook alvast alle ingrediënten voor je topping klaar.

5. Als het deeg goed gerezen is verdeel je het in 4 bollen. Bedek ze met de vochtige theedoek, zodat ze niet een droge korst krijgen. Op een met bloem bestoven werkblad rol je elke bal deeg uit tot een dunne pizzabodem (zo dun als karton). Leg de pizzabodems op een pizzaplaat of pizzasteen (of een met bakpapier beklede bakplaat).

6. Schep je tomatensaus op de pizzabodems en laat 1 cm aan de rand vrij. Beleg de pizza's verder naar keuze.

7. Bak de pizza's 7 - 10 minuten in de oven, tot ze gaar zijn en ze mooi goudbruin zijn aan de bovenkant. Als de pizzabodems nog niet knapperig zijn zet je ze nog 3 - 5 minuten extra, maar dan zo laag mogelijk, in de oven. Ik bak ze zelf meestal één voor één (ik heb een simpele Ikea oven ;-) .

8. Besprenkel de pizza's voor het serveren nog even met een goede olijfolie. Eetsmakelijk!!

De lekkerste quiche bodem!!

Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Bron: www.broodenzoets.nl

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Quiche vorm
  • 250 gram bloem
  • 125 gram boter
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 1 eetlepel water
   

1. Doe alle ingrediënten in een grote mengkom of keukenmachine, meng alles tot het goed vermengt is en vorm er een bal van.

2. Bestrooi het werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit zodat het in de quiche vorm past.

3. Prik hier met een vorm gaatjes in, zet dit vervolgens in een oven van 180 *C en bak de bodem 12 minuten.

4. Vul de quiche bodem met de desgewenste ingrediënten, bak de quiche nog 30 minuten of totdat hij volledig gestolt is.

Yoghurt

Bereidingstijd: 15 minuten + 1 nacht wachttijd

Bron: The Green Kitchen

Ingrediënten voor ruim 1 liter:

  • 120 ml yoghurt met levende yoghurtculturen (of een restje van een vorige hoeveelheid zeflgemaakte yoghurt
  • 1 liter volle (geiten-) melk
  • vloeistofthermometer
 

 

1. Verhit de melk zachtjes tot 82*C. en laat het dan afkoelen tot 43*C. 

2. Roer de yoghurt erdoor. Doe de deksel op de pan en wikkel hem in een dikke handdoek of deken, en zet hem op een warme plek, zoals bij de kachel of verwarmingsketel.

3. Laat het mengsel een nacht staan en 's morgens zal je yoghurtcultuur gegroeid zijn en er yoghurt van hebben gemaakt.

4. Doe de yoghurt in een glazen weckpot en zet in de koelkast.

5. Je kunt de yoghurt 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren.

Ghee 

Geklaarde boter

Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Bron: The Green Kitchen

Ingrediënten voor 1 potje:

  • 500 gram ongezouten boter

  • 1 stuk kaasdoek of een fijne zeef

  • 1 luchtdichte, hittebestendige glazen pot

 
1. Verhit de boter in een pan met een zware bodem op middelhoog vuur tot de boter helemaal gesmolten is. Leg er geen deksel op.
 
2. Draai het vuur zo laag mogelijk en laat zacht borrelen tot er schuim op de gesmolten boter ligt. De boter begint dat behoorlijk te spetteren, wat betekent dat deze kookt.
 
3. Er zullen nu 3 lagen ontstaan: een witte laag bovenop, een vloeibare gele laag en een onderste laag met melkeiwitten. Dit duurt ongeveer 15 - 20 minuten.
 
4. Roer af en toe met een houten lepel om ervoor te zorgen dat de melkeiwitten niet aanbranden.
 
5. Als de boter klaar is, ruikt deze naar versgebakken croissants en heeft ze een helder goudgele kleur waar wat wit schuim bovenop drijft. Haal meteen van het vuur, anders brandt het aan.
 
6. Leg een paar lagen kaasdoek op de glazen pot (of een zeef) en schenk voorzichtig de hete vloeibare boter door het doek in de pot. Laat afkoelen en hard worden voor je de pot luchtdicht afsluit.
 
7. Bewaar tot 1 jaar in de koelkast, of 3 maanden op kamertemperatuur.