Hapjes

Geroosterde kikkererwten

Ze zijn lekker pittig! Houdt je daar niet zo van, laat dan de chilipoeder weg.

Bereidingstijd: ca. 45 minuten (vooral oventijd)

Bron: www.eatrunlove.nl

Ingrediënten:

  • 1 blik kikkererwten
  • 1 eetlepel olijfolie
  • snufje chilipoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel cayenne peper
  • 1 theelepel (gerookt) paprikapoeder
  • 1 theelepel oregano

 

1. Verwarm de oven voor op 200*C.

2. Laat de kikkererwten goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Meng ze goed met de olijfolie en alle kruiden.

3. Verdeel ze over een met bakpapier bekleede bakplaat en zet ze 20 minuten in de oven. Laat ze daarna ongeveer 15 minuten afkoelen en zet ze nogmaals 15 minuten in de oven. Je kunt ze ook in één keer 30 minuten in de oven doen, maar hussel ze tussendoor dan wel even om. Je hebt kans dat ze iets minder knapperig worden.

Artisjok-toast met geitenkaas en zongedroogde tomaatjes

Kan ook als voorgerechtje voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 15 minuten

Bron: Betty's Kitchen

Ingrdiënten voor ca. 10 stuks:

  • 1 blik artisjokharten
  • geitenkaas met korst
  • zongedroogde tomaatjes, uitgelekt
  • 2 eetlepels Provencaalse kruiden
  • peper
  • eventueel 200 gram jonge slablaadjes
  • eventueel een goed olijfolie

 

1. Verwarm de oven voor op 180 *C (of eventueel de grillstand). Bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Snijd de artisjokharten overlangs door. Zo krijg je twee artisjok 'rondjes' die als toastje zullen dienen. Verdeel de artisjoktoastjes over de bakplaat.

3. Hak de zongedroogde tomaartjes fijn, en verdeel over de toastjes.

4. Snijd plakjes uit de geitenkaas en druk deze zachtjes op de zongedroogde tomaatjes.

5. Bestrooi met met de Provencaalse kruiden en wat vers gemalen peper.

6. Zet de plaat in de oven en laat ongeveer 8 minuten bakken, tot de kaas lichtjes begint te smelten.

7. Serveer als hapjes of met de sla als voorgerecht voor 4 personen.

Gambaspiesje met chilisaus

Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Ingrediënten:

  • 1 kg grote verse gamba's, gepeld en schoongemaakt
  • 70 gr ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel knoflook, fijngesneden
  • 1 eetlepel sjalotjes, fijngesneden
  • 2 eetlepels verse bieslook, fijngesneden
  • halve theelepel paprikapoeder
  • zout en peper
  • chilisaus
  • cocktailprikkers

 

1. Meng in een grote kom de boter, olijfolie, knoflook, sjalotjes, bieslook, paprikapoeder, zout en peper. Voeg de garnalen toe schep het geheel om, zodat de gamba's een laagje marinade krijgen. Je de gamba's laten marineren of direct wokken.

2. Verhit een wok en bak de gamba's met marinade en al tot ze gaar en roze zijn. Prik ze daarna op spiesjes en serveer met de chilisaus.

 

Patébonbons met gekruide witte chocolade

Je denkt vast .. 'Paté met chocolade' ?? Maar geloof me, dit recept is verrukkelijk, echt de moeite waard om te proberen!!

Bereidingstijd: ca. 60 minuten

Bron: www.chocexperience.nl

Ingrediënten voor 10 stuks:

 

1. Verwarm de oven voor op 170 *C. Maak bolletjes van ca. 3 cm. doorsnede van de Kalfsleverworst en leg ze op bakpapier. Prik (wegwerp)vorkjes in de bolletjes en plaats deze ca. 30 minuten in de vriezer.

2. Laat de plakjes Serranoham 15 minuten drogen in de oven.

3. Verwarm  de stukjes gekruide witte chocolade au bain Marie. Let op: de chocolade mag maximaal 40 *C worden!

4. Doop de bevroren bolletjes kalfslever tot de helft in de gesmolten chocolade en zet ze op de komkommer.

5. Na het ontdooien decoreer je de bonbons met een stukje gedroogde serranoham.

Camembert met knoflook, honing, tijm en rozemarijn

Bereidingstijd: ongeveer 20 minuten

Bron: Dewi Kookt

Ingrediënten:

  • 1 camembert in een houten doosje
  • 1 teentje knoflook
  • een takje rozemarijn
  • een takje tijm
  • honing
  • versgemalen peper en zout
  • stokbrood

 

1. Verwarm de oven voor op 200 *C. Snij kleine inkepingen in de bovenkant van de camembert.

2. Snij de knoflook in flinterdunnen plakjes en duw deze in de inkepingen van de camembert. Snij de rozemarijn en de tijm in stukjes en duw ook deze in de inkepingen van de camembert. Bedruppel de camembert met honing en draai er wat vergemalen peper en zout overheen.

3. Zet de camember 15 minuten in oven.

Gerookte zalm amuse

Bereidingstijd: ca. 10 minuten

Bron: Allrecipes

Ingrediënten voor 8 stuks:

  • 1 theelepel mierikswortelsaus
  • 1 kleine theelepel citroensap
  • 100 ml slagroom
  • 100 gram gerookte zalm
  • kappertjes voor de garnering
  • zout en peper
  • amuselepels

 

1. Klop de room met een electrische mixer en voeg dan de mierikswortelsaus, citroensap, zout en peper toe.

2. Smeer dit mengsel in de amuselepels. Leg er vervolgens een plakje zalm op ter grote van de amuselepel. Leg daar dan vervolgens weer een klein beetje van het roommengsel op en wederom een plakje zalm. Leg tot slot op de zalm een kleinbeetje van de mierikswortelsaus en garneer met een kappertje.

Gerookte zalmpaté

Bereidingstijd: ca. 15 minuten + 8 uur in de koelkast

Bron: Allrecipes

Ingrediënten:

  • 340 gr roomkaas (naturel)
  • 3 eetlepels melk
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel worcestersaus
  • 3 lente-uitjes, fijngesneden
  • 1 theelepel gedroogde bieslook
  • 110 gr gerookte zalm

 

1. Klop alle ingrediënten tot een luchtig geheel in een keukenmachine, behalve de zalm. Voeg de zalm in kleine stukjes toe en roer er goed doorheen, of in zijn geheel en gebruik de 'pulse'-knop op de keukenmachine een paar keer om het er grof doorheen te hakken.

2. Laat een nacht in de koelkast staan. Serveer met crackers, rauwkost of geroosterd stokbrood.

Crostini

Basisrecept + 3 toppings


 

Basisrecept Crostini:

Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Ingrediënten:

  • Stokbrood of Ciabatta
  • Olijfolie
  • 1 teentje knoflook

 

1. Verwarm de oven voor op 200 *C. Snij het stokbrood of de ciabatta in plakjes van ongeveer 1 cm dik.

2. Leg de plakjes brood op een met bakpapier bekleede bakplaat en bestrijk ze aan 1 kant met olijfolie. Bak de crostini 8-10 minuten in het midden van de oven.

3. Pel de knoflook en wrijf ermee over de gebakken crostini. Laat ze afkoelen en beleg ze met een topping naar keuze, of bewaar ze eventueel in een goed afgesloten blik.


 

Crostini met puree van geroosterde paprika en geitenkaas:

Bereidingstijd: ca. 15 minuten

Ingrediënten:

  • 1 (grote) geroosterde rode paprika uit pot van goede kwaliteit
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 50 gram zachte romige geitenkaas

 

1. Laat de paprika goed uitlekken. Verwijder eventueel pitjes en zwarte velletjes. Snij de paprika in stukken en pureer ze in de keukenmachine of met de staafmixer.

2. Verhit de olijfolie in de koekenpan. Bak hierin de gepureerde paprika voor ongeveer 2 minuten onder voortdurend roeren. Laat afkoelen.

3. Besmeer de crostini met de gepureerde paprika en kruimel er wat van de geitenkaas overheen.


 

Crostini met vistapenade:

Bereidingstijd: ca. 15 minuten

Ingrediënten:

  • 1 klein sjalotje
  • 2 teenjes knoflook
  • 75 gram groene olijven zonder pit
  • 100 gram tonijn op olie uit blik
  • 25 gram ansjovis uit blik
  • 1 grote theelepel tomatenketchup
  • 2 eetlepels olijfolie
  • mespunt cayennepeper
  • basilicum om te garneren

 

1. Pel de sjalot en knoflook en hak ze fijn. Laat de tonijn en de ansjovis uitlekken. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een keuken machine (van de ansjovis eerst maar 10 gram, en later eventueel meer erbij doen nadat je het geproeft hebt) en tot een niet al te fijn mengsel draaien. Eventueel nog wat olijfolie toevoegen.

2. Crostini besmeren met dit mengsel en garneren met een blaadje basilicum.


 

Crostini met pesto en gebakken champignons:

Bereidingstijd: ca. 15 minuten

Ingrediënten:

  • 100 gram groene pesto
  • 200 gram champignons
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper en zout
  • blaadjes rucola om te garneren

 

1. Maak de champignons schoon. Snij ze in plakken en bak ze op hoog vuur bruin in de olijfolie. Breng op smaak met zout en peper en laat ze afkoelen.

2. Besmeer de crostini met de pesto. Leg hierop wat gebakken champignons en garneer met een blaadje rucola.

Kipspiesjes met satésaus

Bereidingstijd: ca. 1,5 uur

Bron: Delicious

Ingrediënten voor 25 stuks:

 

Voor het vlees:
  • 1 el sojasaus
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 2 el zoete chilisaus
  • 100 ml kokosmelk
  • 1 stengel citroengras, fijngehakt
  • 225 gr pindakaas met stukjes noot
  • halve theelepel gemalen komijn
  • halve theelepel gemalen koriander
  • 1 eetlepel geraspte verse gemberwortel
  • 400 gr kipfilet
Voor de satésaus:
  • 2 theelepels arachideolie
  • 4 sjalotten, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 theelepels geraspte verse gemberwortel
  • 1 - 2 kleine rode peper (bird eye), zaadjes verwijderd en fijngehakt
  • 200 ml kokosmelk
  • 125 gr pindakaas met stukjes noot
  • 2 eetlepels gerapste palmsuiker
  • 2 theelepels limoensap
  • anderhalve eetlepel vissaus
  • 2 theelepels sojasaus

 

Extra: 25 houten spiesjes, 25 borrelglaasjes

 

1. Week 25 houten spiesjes minstens 1 uur in koud water.

2. Meng alle ingrediënten voor de spiesjes, behalve de kip, in de keukenmachine, schenk er 120 ml water bij en pureer tot een gladde saus. Snijd de kipfilets in stukjes, meng ze door de saus en laat ze minimaal 1 uur in de koelkast marineren.

3. Verhit intussen de olie voor de satésaus op laag vuur, voeg de sjalotjes, knoflook, gember, en pepertjes toe en bak alles 5 minuten. Voeg de rest van de ingrediënten toe, roer alles door elkaar en laat de saus nog 5 minuten zachtjes koken.

4. Verhit de grill of de barbeque. Prik de kipstukjes op de spiesjes en rooster ze tot ze gaar en lichtbruin zijn. Schep voor het serveren de satésaus in borrelglaasjes en leg er een prikkertje met een stukje kip op.

 

Chocoladetruffels

Voor bij de koffie, of gewoon om lekker te snoepen!! Gruwelijk lekker!!

Bereidingstijd: ca. 20 min. + wachttijd

Ingrediënten voor ca. 40 stuks:

  • 100 gr pure chocolade
  • 1 vanillestokje
  • 100 gr zachte boter
  • 100 gr poedersuiker
  • zout
  • verse eidooiers
  • 1 el cognac
  • 4 el cacao
  • handmixer
  • spuitzak
  • bakpapier

1. Breek de chocolade in stukjes en smelt hem au bain-marie. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Klop de boter met de poedersuiker, een snufje zout en het vanillemerg romig met een mixer. Klop er de gesmolten chocolade, de eidooiers en de cognac doorheen.

2. Doe het mengsel in een spuitzak en spuit bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de truffels ca. 30 minuten in de koelkast opstijven. Wentel de truffels door de cacao en serveer direct of bewaar ze in de koelkast.