Ontbijt en Lunch

Gebakken havermout met banaan en frambozen

Het is een flinke portie voor 1 persoon, dus past het recept desnoods aan als je 's ochtends een kleine eter bent.

Bereidingstijd: ca. 5 minuten + 18 minuten oventijd

Bron: Elifood

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 1,5 rijpe banaan
  • 20 ml amandelmelk
  • 5 eetlepels havermout
  • 10 frambozen
  • 2 eetlepels kokosrasp (optioneel)
  • 1 handje rozijnen

1. Verwarm de oven voor op 180 *C.

2. Snijd een 2 - 4 plakjes van de banaan, houd een paar frambozen apart. En pureer de rest van de banaan samen met de overige frambozen (of prak het fijn met een vork). Doe de amandelmelk erbij en voeg de rest van de overige ingrediënten toe. Roer het goed door elkaar.

3. Doe het mengel in een klein ovenschaaltje of een glazen kom. Maak het af met de stukjes banaan en frambozen. Bak het 18 minuten in de oven.

 

Gekruide, zoete pompoen muffins!

Je kunt ook zoete aardappel gebruiken ipv pompoen.

Stoom de pompoen of de zoete aardappels tot de gaar zijn, en prak ze tot een puree. Houdt je puree over? Bewaar dit in de vriezer voor een volgende portie muffins!

Bereidingstijd: 30 minuten (+ 25 minuten om de pompoen puree te maken)

Bron: Daniëlle Walker

Ingrediënten voor 8 - 10 muffins:

  • 120 gram amandelmeel
  • 3 eetlepels kokosmeel (of speltmeel)
  • 1 theelepel baking soda
  • 3,5 theelepel speculaaskruiden
  • kwart theelepel (Himalaya-) zout
  • 220 gram pompoen puree
  • 110 gram (rauwe) honing
  • 2 grote eieren (op kamer temperatuur)
  • 2 theelepels kokosolie (gesmolten)
  • 1 theelepel pure vanille extract
  • optioneel: rauwe cacao nibs

 

1. Verwarm de oven voor op 200*C.

2. Vul een cupcake-bakblik met papieren muffinvormpjes

3. Meng de amandelmeel, kokosmeel, baking soda, speculaaskruiden en het zout in een kom goed door elkaar.

4. Meng de natte ingrediënten samen in een andere kom met een staafmixer, of in een keukenmachine.

5. Meng voorzichtig de droge ingrediënten door de natte ingrediënten tot een glad beslag.

6. Roer eventueel de rauwe cacao nibs door het beslag.

7. Vul elk papieren muffinvormpje, tot 2/3 vol, met het beslag.

8. Bak ze 25 minuten in de oven. Kijk aan het einde van de baktijd of een saté prikker er droog uit komt, dan zijn ze gaar.

Bananenbrood

Hier zijn ontzettend veel versies van, maar naar mijn mening is deze het lekkerst. Dit omdat hij zoet is door de toevoeging van dadels en heerlijk luchtig!

Omdat hij qua structuur een beetje op cake lijkt kan hij wat mij betreft ook prima door als gebak!

Bereidingstijd: ca. 10 minuten + 45 minuten oventijd

Bron: www.ilovehealth.nl

Ingrediënten:

  • 3 rijpe bananen (met al donkere vlekken op de schil)
  • 50 gram ontpitte dadels
  • 3 eieren (gesplitst)
  • 100 gram amandelmeel
  • 50 gram speltmeel (of gemalen havermout)
  • anderhalve theelepel baking soda (of bakpoeder)
  • handje ongebrande noten naar keuze
  • (Himalaya-) zout

1. Verwarm de oven voor op 175 *C.

2. Meng de bananen met de dadels in je keukenmachine tot een glad beslag. Dit kan ook met een staafmixer.

3. Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijd en zet apart. Klop in een andere kom het eigeel luchtig met een klein beetje zout. Meng dit met de bananenpuree.

4. Voeg het amandel- en speltmeel toe aan het beslag en roer het goed door. Voeg hieraan ook de baking soda toe. Roer de ongebrande noten door en roer tot slot voorzichtig het eiwit erdoor tot een glad beslag.

5. Giet het mengsel in een ingevette cakevorm (eventueel bedekken met bakpapier) en zet in de oven voor 45 - 50 minuten.

6. Kijk na 30 minuten of de bovenkant van de cake niet te donker word, en dek dit dan af met alluminiumfolie.

7. Kijk of de bananencake gaar is door er een satéprikker in te prikken, is deze schoon en droog als jet hem eruit haalt, dan is het brood klaar! Laat hem afkoelen op een rooster.

Quinoa-salade

Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Bron: Rens Kroes

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 140 gram (gemengde) quinoa
  • 1 groentebouillonblokje
  • anderhalf teentje knoflook
  • 1 kleine rode ui
  • 150 gram fetakaas
  • 1 (jonge) courgette
  • 1 eetlepel peterselie, fijngehakt
  • 1 eetlepel goede olijfolie
  • 2 thee lepels (Himalaya-) zout
  • 1 theelepel geel wortel (Kurkuma)
  • 1 theelepel zwarte peper
  • halve citroen

1. Spoel de quinoa af onder de kraan. Breng 2 kopjes water aan de kook in een pan. Voeg de quinoa en het bouillonblokje toe aan het kokende water. Zet het vuur laag en roer na 6 minuten het zaad even om. Laat het dan nog 6 minuten koken. Daarna haal je de quinoa van het vuur om het af te laten koelen.

2. Snijd vervolgens de rode ui en de courgette in kleine stukjes, knijp de knoflook fijn en voeg het met de andere ingrediënten toe aan de afgekoelde quinoa.

3. Breng je salade op smaak met zout, zwarte peper, geelwortel, en besprenkel het met een beetje citroensap.

Hartige speltpannenkoek met heerlijke vulling

Uiteraard kun je naar hartenlust variëren met de vulling!

Bereidingstijd: ca. 15 minuten

Bron: Eigen recept !!

Ingrediënten voor 1 persoon:

 

Pannenkoek:
  • 5 eetlepels speltmeel
  • 4 eetlepels (geiten-) melk
  • 1 ei
  • snufje (Himalaya-) zout
  • 1 theelepel (kokos-) olie
Vulling:
  • volle theelepel crème fraîche
  • theelepel pesto
  • halve avocado
  • 1 rijpe tomaat
  • gemenge sla
  • half pakje gerookte zalm

1. Meng in een kom de speltmeel, melk, ei en zout. Voeg meer melk toe als het mengsel te dik blijft, het moet net als een orgineel pannenkoekenbeslag zijn.

2. Verhit de kokosolie in een pan en voeg het beslag toe. Zodra de bovenkant gestold is en de onderkant lichtbruin, draai je de pannenkoek om. Zodra ook de andere kan lichtbruin is, haal je de pannenkoek uit de pan en laat je hem even afkoelen op een rooster of een bord.

3. Snijd de tomaat en avocado in reepjes. Smeer een lange strook, van links naar rechts, crème fraîche op de pannenkoek, daar overheen de pesto. Leg dan de zalm, sla, tomaat en avocado daar bovenop.

4. Vouw de pannenkoek dicht en smullen maar!

Roze ontbijt smoothie (met frambozen en havermout)

Bereidingstijd: ca. 5 minuten

Bron: www.bettyskitchen.nl

Ingrediënten voor 1 persoon:

 

  • 1 banaan in stukjes
  • handje (diepvries) frambozen
  • 3 eetlepels havermout vlokken
  • 250 ml sinaasappelsap of amadelmelk
  • 1 eetlepel lijnzaad

 

1. Doe alle ingrediënten in een blender of mix in een hoge kan met een staafmixer.

Notencrackers

Bereidingstijd: ca. 10 minuten + 20 - 25 minuten in de oven

Bron: Lekker Lang Jong - Voedselzandloper Kookboek

Ingrediënten voor 12 stuks:

  • 100 gr noten (gepelde amandelen, hazelnoten, walnoten of pistachenoten)
  • 100 gr havermout
  • 40 gr jong belegen (geiten)kaas, geraspt
  • 2 eieren

 

1. Verwarm de oven voor op 180*C. Maal de noten in de keukenmachine heel fijn. Doe dit notenmeel over in een kom en roer de havermout en de kaas erdoor. Breek de eieren erboven, meng alles tot een stevig deeg en kneed dit even door.

2. Druk het deeg uit op een groot stuk bakpapier. Leg er een ander stuk bakpapier op en rol het deeg tussen de twee stukken papier uit tot een lap van 20 bij 30 cm.

3. Neem het bovenste stuk bakpapier er weer af en snijd de randen van het deeg netjes recht. Snijd het deeg op het bakpapier in 12 crackers van 8 x 6 cm.

4. leg het bakpapier met het deeg op een bakplaat en schuif deze in het midden van de oven. Bak de crackers in 20 - 25 minuten goudbruin en gaar. Laat de crackers op de bakplaat afkoelen.

Gebakken mozzarella-tosti

Je kunt deze heerlijke broodjes ook lekker als makkelijke weekend hap 's avonds eten, dan is het complete recept voor 2 tot 3 personen.

Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Bron: Allerhande

Ingrediënten voor 8 personen:

  • 2 bollen (buffel)mozzarella
  • 1 boule beurre, ongesneden (brood, AH Excellent)
  • 1 potje arrabbiata pesto (AH Excellent)
  • 15 gr verse basilicum
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 150 ml melk
  • 40 gr parmazaanse kaas
  • 4 el olijfolie

1. Snijd de bollen mozzarella elk in 8 plakken. Snijd de kapjes van het brood en de rest van het brood in 8 sneetjes. Bestrijk deze aan 1 kant dun met de pesto. Beleg 4 sneetjes brood achtereenvolgens met wat basilicum, de mozzarella en weer wat basilicum. Bestrooi met peper en eventueel zout en leg de andere 4 sneetjes brood erop, met de pestokant naar onderen. Druk stevig aan.

2. Meng het ei, de melk en kaas in een diep bord. Dompel de tosti's met beide kanten in het eimengsel.

3. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de tosti's op middelhoog vuur aan beide kanten in 10 min. goudbruin, keer regelmatig. De kaas moet zacht zijn, maar niet helemaal gesmolten. Halveer de tosti's en serveer direct. Lekker met een salade van rucola met tomaat.

Vruchtenspread

Je kunt eindeloos variëren door zelf andere vruchten en fruitsoorten te gebruiken.

Bereidingstijd: ca. 15 minuten

Bron: Lekker Lang Jong - Voedselzandloper Kookboek

Ingrediënten voor 1 potje:

  • 400 gr (diepvries) rood fruit
  • 100 ml agavesiroop
  • schoon jampotje van 225 ml

 

1. Laat het diepvries fruit eerst in een pan ontdooien. Stamp het fruit  in de pan met een stamper fijn en roer de agavesiroop erdoor.

2. Verwarm het fruit al roerend 15 minuten op zacht vuur (of langer indien nodig) en laat zoveel vocht verdampen dat de fruitpuree wat dikker wordt.

3. Schep de fruitpuree in het jampotje, sluit dit af en laat de puree afkoelen. Bewaar de vruchtenspread in de koelkast. Lekker op een cracker, door de yogurt, of in zoete nagerechten en taarten.

Healthy Chocolade Balletjes

Heerlijk door je yoghurt als ontbijt

Bereidingstijd:ca. 30 minuten

Bron: www.smakelijck.nl

Ingrediënten voor een weckpot vol:

  • 150 gram amandelmeel
  • 2 eetlepels kokosmeel (of boekweit- of speltmeel)
  • 2,5 eetlepels (rauwe) cacao
  • 1 eiwit
  • 1 eetelepel kokosolie
  • 85 gram biologische honing
  • snuf (Himalaya-) zout

1. Verwarm de oven voor op 180*C.

2. Meng alle ingrediënten met elkaar tot een deeg. Dit kan in een schaal met behulp van een vork of in de keukenmachine.

3. Beleg een bekplaat met bakpapier. Maak kleine balletjes van het deeg en verspreid deze over het bakpapier. Schuif in de oven en bak voor 10 - 15 minuten in de oven (afhankelijk van de grootte).

4. Laat de balletjes afkoelen en bewaar ze in een afgesloten bakje of pot, bijvoorbeeld een weckpot.