Voorgerechten

Pikante druivencocktail

Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Bron: Wil van den Brink

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 4 eetlepels witte balsamico azijn
  • 4 eetlepels olie
  • zout en peper
  • 1 rode ui
  • 1 bosje bieslook
  • 250 gram gerookte kipfilet
  • 125 gram Gruyèrekaas
  • 125 gram Emmentalerkaas
  • 150 gram witte druiven
  • 150 gram rode druiven
  • 2 -3 eetlepels walnoten

 

1. Roer de azijn, de olie, zout en peper door elkaar. Pel en snipper de ui. Was de bieslook en snijd hem fijn. Snijd de kaas en de gerookte kipfilet in reepjes. Was de druiven en halveer ze. Hak de noten grof. Meng tot slot alle ingrediënten en breng op smaak met de dressing.

Zalm-palingsurprise

Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Bron: Allerhande

Ingrediënten voor 4 personen:

  • halve komkommer (of 1 snackkomkommer)
  • 8 - 10 gram verse bieslook
  • 100 gram gerookte palingfilet
  • 1 eetlepels citroensap
  • 3 eetlepels goede olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • zout en versgemalen peper
  • 2 eetelepels crème fraîche
  • 200 gram gerookte zalmfilet
  • 1 bakje tuinkers

Extra:

  • plasticfolie
  • koffiekopjes

 

1. Helft van komkommer in flinterdunne plakjes snijden. Rest van komkommer halveren en met theelepel zaadjes eruit schrapen. Komkommer in kleine stukjes snijden. Bieslook heel fijn knippen. Palingfilets in dunne reepjes snijden. In kommetje citroensap, olijfolie, Italiaanse kruiden, zout en peper naar smaak tot dressing kloppen. In kom paling, komkommerblokjes, bieslook, 1 1/2 eetlepel dressing en crème fraîche door elkaar scheppen. Op smaak brengen met zout en peper.

2. Kopjes eerst bekleden met plasticfolie, daarna met plakjes zalm. Zalm over rand van kopjes laten hangen. Palingmengsel erin scheppen en licht aandrukken. Zalm over vulling dichtvouwen. Kopjes tot gebruik in koelkast zetten.