Bijgerechten

Zoeteaardappelgratin met bosui, rode peper en Parmezaanse kaas

Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 gram zoete aardappel
  • 2 bosuitjes
  • halve rode peper
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 125 ml slagroom of kookroom
  • halve theelepel zout
  • boter (om mee in te vetten)

 

1. Verwarm de oven voor op 180 *C. 

2. Schil de aardappelen en snijd ze in de keukenmachine in flinterdunne plakjes. Snijd ook de bosui in de keukenmachine in dunne plakjes. Verwijder de zaadjes ui de rode peper en snijd hem in dunnen ringetjes.

3. Schep de aardappelplakjes om met de bosui, rode peper, kaas, slagroom en het zout. Vet een ovenschaal in. Doe in de ovenschaal en druk licht aan. Bak de gratin ca. 35 minuten in de oven. Dek eventueel af met aluminiumfolie als hij te donker wordt.

Met pesto en prosciutto gevulde kip

Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Bron: Daniëlle Walker

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 kipfilets of kippendijfilets
  • 4 plakken prosciutto
  • 4 theelepels pesto
  • 1 eetlepel boter
 

1. Verwarm de oven voor op 200 *C.

2. Leg iedere kipfilet tussen 2 stukjes vershoudfolie en sla ze plat met een zware pan of deegroller.

3. Verwijder het plasticfolie en verspreid op elke kipfilet 1 theelepel pesto. Laat een klein randje rond de kip vrij.

4. Leg vervolgens een plakje prosciutto op elke kipfilet. Vouw deze ook zo dat hij niet te veel uitsteekt.

5. Rol dan de kipfilets stevig op en zet elk rolletje zonodig vast met een houten prikken, zodat hij niet open valt.

6. Verhit de boter in een pan en bak de kiprolletjes rondom goudbruin, gedurende 5 minuten.

7. Leg ze daarna in een ovenschaal, schenk de gesmolten boter uit de pan er overheen en braad ze nog ongeveer 10 minuten in de oven (of totdat de kip gaar is)

Pomodori gratinati

Geroosterde tomaten uit Italië

Bereidingstijd: ca. 1 uur

Bron: Mijn Little Italy

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 10 rijpe tomaten
  • 100 gram paneermeel
  • 80 gram Parmezaanse kaas
  • 1 bosje basilicum
  • half bosje peterselie
  • 2 eetlepels oregano
  • 10 ansjovisfilets
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml olijfolie
  • zout en peper

 

1. Verwarm de oven voor op 180 *C.

2. Snijd de tomaten doormidden en schep de zaadjes eruit. Bestrijk de binnenkant met zout en zet de tomaten op de kop in een schaal zodat ze hun vocht verliezen.

3. Smelt in een koekenpan op laag vuur de ansjovisfilets in 1 eetlepel olijfolie en het doormidden gesneden knoflook (verwijder het daarna). Haal de pan van het vuur en voeg het paneermeel, de gehakte kruiden, de geraspte parmezaanse kaas en 6 eetlepels olijfiolie toe. Roer goed.

4. Vul de tomaten met het ansjovismengsel en druppel er wat olijfolie op. Bak de tomaten ca. 30 minuten in de oven. Je kunt ze ook lauw of koud serveren.

Gevulde zoete aardappel

Beredingstijd: ca. 1 uur en 15 minuten

Bron: Foodies Magazine

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 75 gram zachte boter
  • zout en peper
  • 2 rode uien
  • 4 zoete aardappels
  • 100 gram jong belegen kaas
  • 2 houten sate prikkers

 

1. Verwarm de oven voor op 175 *C. Roer de boter en een halve theelepel zout door elkaar. Pel de uien en schaaf of snijd ze in dunne ringen. Was de aardappels grondig en snijd ze meerdere malen naast elkaar in maar niet helemaal door. Leg daarvoor 2 houten saté prikkers naast de aardappel en snijd hem in tot op de houten saté prikkers.

2. Leg de aardappels in een ovenschaal. Leg de uiringen tussen enkele insnedes van de aardappels. Verdeel de boter in stukjes over de aardappels. Bak ca. 45 minuten in de oven.

3. Rasp de kaas. Bestrooi de aardappels ermee en bak nog ca. 10 minuten in de oven. 

Tomaten-tarte tatin met schapenkaas

Bereidingstijd: ca. 1 uur

Bron: Foodies Magazine

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 el + een beetje olijfolie
  • 6 plakjes bladerdeeg
  • grof zeezout en peper
  • 1 tl rietsuiker
  • 400 gr stevige tomaten (bijv. romatomaten en (gele) cherrytomaten)
  • 1 bosje tijm
  • 4 sneetjes witbrood (zonder korst)
  • 4 el groene pesto
  • 2 el paneermeel
  • 50 gr Hollandse schapenkaas

1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200*C / hetelucht: 175*C / gas: stand 3). Vet een taartvorm in met een beetje olijfolie. Laat het bladerdeeg ontdooien. Bestrooi de taartvorm met grof zeezout, peper en de rietsuiker. Was de tomaten en snijd ze in dikke plakken. Leg de plakken tomaten in de taartvorm.

2. Was de tijm, schud hem goed droog en ris de blaadjes van de takjes. Verdeel de tijm over de tomaten. Bestrijk de sneetjes brood met de pesto en snijd ze in blokjes. Verdeel de blokjes brood over tomaten. Leg de plakjes bladerdeeg overlappend in de taartvorm. Bestrijk het bladerdeeg met 1 el olijfolie en bestrooi met het paneermeel. Bak de tarte tatin 30 - 35 minuten in de oven.

3. Neem de tarte tatin uit de oven en laat hem even afkoelen. Leg een groot bord omgekeerd op de taartvorm en draai het geheel om. Neem voorzichtig de taartvorm eraf. Schaaf de schapenkaas over de tarte tatin en serveer hem direct.

Boontjes met heerlijke woksaus

Met deze woksaus kun je uiteraard eindeloos variëren!

Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Bron: www.smakelijck.nl

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 300 gram sperzibonen
  • 125 gram taugé
  • 2 uien
  • 4 eetlepels soyasaus
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 1 a 2 eetlepels chilisaus
  • snufje cayennepeper
  • kwart theelepeltje kerriepoeder
  • 1 theelepel palmsuiker (of kokosbloesemsuiker)
  • (Himalaya-) zout en peper

1. Maak de sperzibonen schoon en kook (of stoom) ze ca. 10 minuten tot ze beetgaar zijn, en laat ze uitlekken.

2. Snipper de ui en fruit deze in de (kokos)olie. Voeg de sperzibonen toe en roerbak dit 5 minuten.

3. Meng ondertussen de soya-, gember-, en chilisaus met de cayennepeper, kerriepoeder en de palmsuiker, en roer dit goed door elkaar.

4. Voeg de taugé toe aan het bonenmengsel en voeg na een minuut het woksausje toe. Verhit dit nog even op hoog vuur en breng op smaak met zout en peper.

Broccoli met geitenkaas en pijnboompitten

Bereidingstijd: ca. 15 minuten

Bron: Foodies Magazine

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 50 gr pijnboompitten

  • 1 grote broccoli

  • zout en peper

  • 2 el olijfolie extra vergine

  • sap van een halve citroen

  • 8 plakjes parmaham

  • 100 gr zachte geitenkaas

1. Rooster de pijnboompitten in een droge pan goudbruin. Maak de broccoli schoon en verdeel hem in kleine roosjes. Blancheer de broccoli in ca. 3 minuten beetgaar in kokend water met wat zout. Schep de broccoli uit het water en laat hem goed uitlekken.

2. Bedruppel de broccoli met de olijfolie en het citroensap. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de broccoliroosjes over een schaal en strooi er de pijnboompitten over. Verdeel de plakken parmaham over de broccoli en verbrokkel de geitenkaas eroverheen.

Gemarineerde knapperige kip

Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Bron: Cook Magazine

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de Marinade:

  • 4 teenjes knoflook, kleingesneden
  • 2 el sojasaus
  • 1 el vijfkruidenpoeder
  • halve el sesamolie
  • 400 gr kippendijenvlees, zonder bot en in stukjes gesneden
  • 50 gr maïzena
  • 8 el arachideolie
  • 1 rode peper, zaadlijsten verwijderd en kleingesneden
  • 1 bosui, kleingesneden

1. Roer de ingrediënten voor de marinade door elkaar en meng de kip erdoor. Laat liefst een nacht marineren en schep regelmatig om.

2. Haal de kip uit de marinade, dep hem droog en wentel hem door de maïzena.

3. Verhit een wok op hoog vuur. Doe de olie erin en bak de kip in ca. 5 minuten aan alle kanten mooi bruin en gaar.

4. Bestrooi de kip met de rode peper en de bosui.

Gratin van gesmoorde uien en ham

Bereidingstijd: ca. 1 uur

Bron: Foodies Magazine

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 uien
  • 5 takjes tijm
  • 1 el boter
  • 2 el witte wijn
  • zout en peper
  • 600 gr aardappels
  • 1 teentje knoflook
  • 400 ml slagroom
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 250 gr gekookte ham in blokjes

1. Pel de uien en snijd ze in ringen. Was de tijm en schud hem goed droog. Ris de blaadjes van de takjes. Verhit de boter in een pan en bak er de uien ca. 6 inuten op middelhoog vuur in. Voeg de tijm en de wijn toe en leg de deksel op de pan. Laat de uien ca. 8 minuten op laag vuur smoren. Breng op smaak met zout en peper.

2. Schil de aardappels en snijd ze in schijfjes. Pel en snipper de knoflook. Doe de aardappels met de slagroom, de knoflook en het bouillonblokje in een ruime pan en kook de aardappels rustig beetgaar in de room.

3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200*C / hetelucht: 175*C / gas stand3). Roer de hamblokjes door de uien en schep het mengsel in  een ingevette ovenschaal. Verdeel het aardappelmengsel over de uien en bak het geheel ca. 25 minuten in de oven.

Knapperige bladerdeeghapjes met spek en broccoli

Bereidingstijd: ca. 40 minuten

Bron: Foodies Magazine

Ingrediënten voor 4 stuks:

  • 1 rol of 4 plakjes bladerdeeg
  • 400 gr broccoli
  • 1 rode ui
  • 6 plakken ontbijtspek
  • 200 ml crème fraîche
  • zout en peper
  • 75 gr geraspte belegen kaas
  • 2 tl groene pesto
  • bakpapier

 

1. Neem het bladerdeeg uit de koelkast of vriezer en laat het kort rusten. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200*C / hetelucht: 175*C / gas stand2). Bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Verdeel de broccoli in zeer kleine roosjes, was ze en laat ze uitlekken. Pel de ui en snijd hem in repen. Snijd het spek in stukken.

3. Rol het deeg uit en klap het vanaf de korte kant dubbel. Snijd het vervolgens in de breedte in 4 repen. Leg de repen op een bakplaat en druk ze wat breeder. Druk de deegranden samen in punten.

4. Bestrijk de bladerdeeghapjes met de crème fraîche, laat daarbij steeds een kleine rand vrij. Verdeel de broccoli eroverheen. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel het spek en de ui eroverheen. Bestrooi met de geraspte kaas. Bak ca. 20 minuten in de oven. Neem uit de over en bedruppel ieder bladerdeeghapje met een halve tl pesto.

Courgettes uit de oven

Bereidingstijd: 45 minuten

Bron: Hanneke Snabel

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 3 rode uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel boter
  • zout en peper
  • 225 gr geitenkaas
  • 3 courgettes
  • 6 tomaten
  • 3 el oijfolie
  • 50 gr parmezaanse kaas
  • 1 flinke bos basilicum
  • 100 ml goede olijfolie
  • 3 eetlepels walnootolie
  • zout

1. Verwarm de oven voor op 200*C. Pel en snipper de uien. Pel de knoflook en snijd hem fijn. Verhit de boter in een pan en bak de uien en de knoflook tot ze glazig worden. Verdeel het uienmengsel over de bodem van een ovenschaal en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de geitenkaas er overheen.

2. Was de courgette en de tomaten. Snijd ze is gelijke plakken en verdeel ze om en om, dakpansgewijs, in de ovenschaal. Bestrooi met een beetje zout en verdeel de 3 eetlepels olijfolie erover. Zet de ovenschotel in de oven.

3. Haal na 20 minuten de ovenschotel uit de oven er verdeel er de parmezaanse kaas over. Zet de ovenschotel nog 10 minuten in de oven.

4. Maak een vinaigrette van de goede olijfolie, de walnootolie en basilicum, breng op smaak met zout. Serveer deze bij de ovenschotel.

 

De lekkerste quiche bodem!!

Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Bron: www.broodenzoets.nl

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Quiche vorm
  • 250 gram bloem
  • 125 gram boter
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 1 eetlepel water
   

1. Doe alle ingrediënten in een grote mengkom of keukenmachine, meng alles tot het goed vermengt is en vorm er een bal van.

2. Bestrooi het werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit zodat het in de quiche vorm past.

3. Prik hier met een vorm gaatjes in, zet dit vervolgens in een oven van 180 *C en bak de bodem 12 minuten.

4. Vul de quiche bodem met de desgewenste ingrediënten, bak de quiche nog 30 minuten of totdat hij volledig gestolt is.